20101030

Trouble maker =,=

Assalamualaikum wbt!Konichiwa!
Kali nie, saya nak cite tentang "kemendidihan" hati saya.

Huh! semalam, saya, dayah jay, nisa, rihab, dan sittul pergi Mid. saje buang masa bersama setelah sekian lama tidak berjumpa dengan budak-budak matriks nieh. dyeOrang punyer cuti kan "UNIK" ckit dari kterOrg. kteOrg cuti sebulan/2 bulan, dyeOrg cuti seminggu/dua minggu jerr! keshiiiyannnn~ okaayy,, wateva la pasal cuti tuh, korunk phedulik ape kan? Macam biasa laa,, saya kalau kuar jejalan dgn kawankawan mesti naek public transport..dan seperti dalam postpost yang lepas, public transport di Malaysia carik pasal dengan saya,, LAGI!!!! Alkisahnya begini ;

Saya janji dengan kawan [rihab,dayah jay,sittul,nisa] pukul 10 dah ada kat KTM MID. Saya pon kuar dari rumah kul 9.20 pagi . Kusangkakan cukuplah masa tu,, tunggu punya tunggu kat KTM Bank Negara aku selalooo sgt panggil Bandaraya,,terbiasa dgn STAR..hehe.. tuptup! rupanya, dah satu jam saya duk kat situ! naseb baek duduk, kalau berdiri ? mau patah kaki nie~ tak berkakilah saya ke Mid nanti . dengan laptOpnya . berat kOttt~ siput kuningbiru Oh siput kuningbiru, tak bOle lembap/lembab lagi ke?? aku xpasti yg mana satu digunakan untuk lambat saya rasa, kalau ada Orang mengandung, memang dah terberanak kat situ dah . Kalau ada Orang yang *chair-red bear-red* kompemkompem laa,, melepas kat situ jugak ! dahsyatnyer kO buat penipuan seha!

Akhirnya, saya sampai dekat KTM MID pukul 11.30. Memang kesiannn sangatsangat kat Kaklong saya, Rihab . lama dye tunggu . ingatkan yang laen-laen dah sampai . HARAMMMMM~ takde maknanyer! dayah jay, kteorg dah biasa dah dengan janji-janji Melayu dayah jay nie. kehkeh . okayy,, saya terus terang . saya memang malas nak cite apa yang kiteOrang buat kat sana . ala, macam biasa laa . macam korunk jumpa kawan-kawan korunk . tengOk gambar jelaa~ korunk suke tengok gambar en? en?

Ke Sekolah Mengajar Bahasa Arab untuk Adek Dorm

ini je yang sempat jumpa sebelum balik

timekaseh atas senyuman bubye yang Comel :')

huh! xcompleteee~

Gambar di Mid Valley!!!

"terserempak" dgn nenes, kakmimi, aimi :D

gambar pandangan atas lagi okayy dari yg nie

perkenalkan wajah yang lama xmuncul, dayah jay!

galOk noo eh,, mata hangpa!

itik.itik.itik. quack3.

perghh,, seha sempat tdO!

cOklat burfday nisa dari saya :)

kami sangat manis! bhaha.

"breakfast" dayah jay

lunch sittul, nisa & kaklOng

cantek tak gambar nie? ^_^

budak-budak menyemak nie.. [SeMac]

orang kuat yang menolak untuk maen kat arcade game JJ.

haaa! KANTOI ! serOnok ke maen kak nisa?

semangat dye!

happy feet budakbudak ;D

dayah jay memang tercipta untuk maen bolabaling

eksennnnn saje lbey,, masuknya idakk..

wey! amek gambar seha & rihab laaa~

dayah jay xde lesen, tapi pandai bawa keta mainan XD

kesiannn dye, kena bongkok!

kaklOng vs angah

aksi orang kalah :">

senyum tak perlu kata apa-apa

tutup la mulut tuh!

tunduk tawadhu' bila kalah :)

bajettt hebat :p

tp, dye mmg hebat bab smash2 orang nie

peace

peace.peace

peace.peace.peace

peace.peace.peace.peace

peace.peace.peace.peace.peace

terkejOt yang tak menjadi.. again-again!

haa! yang nie much better :)

Di kesempatan ini , eh2 silapsilap . PADA kesempatan ini, cewahh,, berguna jugak belajar BM kat skola dulu saya ingin memOhOn ampun dan maaf kerana banyak gambar budak baju hijau pucuk pisang tu jer..[dayah jay] dye telah memaksa saya untuk snap gambar dye dengan banyaknya . saya rasa dye telah mendapat simptomsimptom "penyakit Aina Nadiah". Aina, sila bertanggungjawab yerr ! tak larat dah melayan dayah . xpela, bukan selalu kena buli dengan dayah jay kan? jumpa pon jarang kan dayah? kami buntu nak beli apa untuk dijadikan kenang-kenangan . saya cadangkan beli baju tdO 10 hengget kat JJ . tapi, masa tidak mengizinkan . Saya, dayah, dan nisa kena kejar KTM dulu, sebab kiteOrang tawu, siput kuningbiru tu sesekali tidak akan kejar kiteOrang!! jangan mimpi laaa~

Alaaaa!! nisa dengan dayah naek belah sana.. saya naek sorangsorang :( mengada lah ko seha, gaya cam tak pena naek sorangsorang je! saya ke seremban . dekat KTM MID tuh, memang dah ramai orang la. orang balik kerja kan . TERPAKSA la . okayy,, hati saya pada darjah 60 celcius . saya cepat pening bila ramai orang, sebab tu tak pena terdetik pon, nak sambut merdeka dekat dataran merdeka. ciss,, ko mmg tak pena sambut pon melainkan sambutan merdeka kat skola en? hehe . okayy,, siput Kereta api Terlembab/Terlembap Malaysia suda mari . sejak dah ada couch untuk WANITA ni, erk! rasa cam tua plak saya memang naek kat situ jer . SELAMAT :) mula-mula dulu, takde pon orang nak halau lakilaki gatal yang naek kat couch kami, skang nie, Alhamdulillah~ dah ada petugas yang menjalankan amanahnya .

saya nak naek, tapi PADAT GILERRR! orang selalu kata mampat macam duk dalam tin sardin, tapi saya rasa tak . saya rasa macam cincau dalam tin yang cuba disedutsedut dengan straw . korunk rasa macam mane? sO, saya decide tak nak naek . nak tggu train yang lagi satu . tiba-tiba, OMBAK PENOLAKAN YANG MAHA HEBAT dari arah belakang sekali terasa sampai ke saya . saya pon ditolaktolak masuk . memang xbuat ape pon . korunk hanya perlu berdiri tegak dan dengan automatiknya korunk dah masuk dalam train . amacam? power en? serupa macam konsep high pressure dengan low pressure tak ? merepek ! -___-"

Dalam train, tak yah cakap la . beraneka bau ada . korunk sebut je nak bau ape . bau bangla gatal . bau mat indOn miang . macam-macam ada ! itu yang saya pelik bin ajaib tuh . macam mana bole tersesat mamat2 asing nie dalam couch kteOrang . dyeOrang xmalu kott . dyeOrang memang jenis tak malu punn,, datang negara orang buat macam negara sendiri. Pepatah negara saya ada cakap : Hujan batu di negeri orang, Hujan emas di negeri sendiri . nape awak tak macam tu pon?

biasa lah, peak hour nih, memang sesak . tyme berhenti dekat stesen apa tah, ramai la orang yang nak turun dan ramai lah jugak orang yang nak naek . ada sorang perempuan tepi saya nie dengan tibetibe memekik : weyy! dyeOrang nie gile ke ape? dah tak muat tuh, nak sumbat jugak !! saya cam terkesima dan saket telinga sebab saya duk betolbetol sebelah dye . awak nie pOnn,, pahampaham la.. sume Orang dah tak sanggup nak tggu lagi 1 jam utk tren yang seterusnya . kalau awak nak selesa , laen kali TIMING betolbetol. sabar la cket,, awak pon 2x5 jugak . tadi awak masuk tren ni pon sebijik mcm dyeOrang! awak je yang sengaja buat tak sedar diri .

degree kepanasan hati sudah melonjak ke 80 celcius ! bole plak, tengahtengah berhimpit tuh, KTM berhenti ! berhenti tgh jalan . aiyoooo~ saya suda tarak tahan lagi maa~ rasa mau jump out saja . -__-" lbey kurang 15 minit gak la tersangkut . bile dah start gerak,, sume buat bunyi "haaaaaaa~" korunk dapat feel nya kan?

tiba di destinasi BANK NEGARA . horaayy! selamat saya duk dekatdekat dengan pintu . senang ckit nak kuar . sebaik je pintu tren terbuka, semua orang SERBU masuk . helllooooo?! saya tak turun lagi okayy? saya yg tinggi ni tidak kelihatan ke? saya TERPAKSA jerit,

"KEJAPPPPPPP! saya nak turun.. kasi saya turun duluuu.."

Memang takde orang yang dengar ponn . sume tgh set dalam minda "sumbat!sumbat!sumbat!" kebetulan, tyme tuh dalam couch saya tuh, saya sorang je yg nak turun . OTTOKE?! saya rempuh jerr~ memang tersepit sampai kaki saya cam tergantung, x cecah lantai . kaki kanan saya selamat mendarat atas lantai stesen, kaki kiri saya betolbetol tergantung kat ruang antara platform . KTM dah nak gerak dah.. camne nih? bole bayangkan tak macam mane orang Malaysia ? wey,, adab mana adab?! geram tol aku.. hati saya dah cukup mendidih dengan jayanya bila tudung saya kena tarik dan rasa macam nak tercabut ! #@%* it's REALLY RUDE DUDE!!!!!! ni aku tak bole tahan lagi nih . apa lagi,, saya dengan segala kudrat yang ada , tolak dengan sekuat-kuatnya . apakan dayaku~ mereka lagi kuat menolak . seha, jangan putus asa! chayokk! HAAAAAHHHHHH! lepas pOn,, sume orang yg tgh tunggu tren kat situ geleng-geleng kepala tgk aksi kurang sopan dan kurang adab rakyat Malaysia . jam dah kol 6. saya pon apa lagi,, lari pecutttttt laa.. nak kena kejar STAR plak. @_@ tapi, naseb baek STAR ekspres !

phewwwwww~
penat kott menaip berjela-jela camni . korunk pon rasa nak termuntah baca kan? setelah membebel banyakbanyak nih, apakah kesimpulan yang dapat kita rumuskan? Kesimpulannya, pihak KTM perlu menambahkan kelajuan atau kuasa TURBO lagi bagos! kepada tren nya supaya orang ramai tidak membuang amsa menunggu tren dan tidak ada adegan-adegan yang tidak menyenangkan hati seperti adegan sumbat-menyumbat dan tolak-menolak . kedua, pihak KTM juga perlu memanjangkan badan siputnya supaya lebih ramai penumpang yang boleh naek . dan yang paling penting supaya FASIIHAH JASNI tak dapat naseb malang nie lagi !!

hurmm,, apa kata, kita suro menteri-menteri naek KTM dan rasa apa yang kami saya rasa! WITHOUT BODYGUARDSSS! barulah peribahasa nie boleh diguna pakai : yang berat sama dipikul yang ringan sama dijinjing . macam tak kena je seha ~_~" dan barulah 1malaysia namanya ! ye tak kawankawan? ouhh, sume dah tdO sebab penat membaca . xpe ! seha maafkan . aku pon ngantuk menaip nih~ kla, jumpa dalam bulan yang akan datang ! perghhh~ macam editor majalah jeee!

20101007

saya mula jatuh hati :D

Assalamualaikum wbt shume~
sehat? saya ? Alhamdulillah, sehat walafiat! malah berat badan saya juga suda bertambah sejak duduk rumah maklong . ahhh,, sudah2,, gaya cam nak tulis surat.. maaf, saya tersangatlah boring hari nie. nie rinduuuuu klantan nie. saya bukan rindu orangorang kelantan.. tapi saya rindu SUASANA kelantan :) !ما شاء الله SUPERB WA CAKAP LU! ada sekali tuh, two weeks or one week before raya, saya tak ingat sangat tarikhnya. tak kesah la bile . yang penting ceritanya! sambungsambung...... saya tubik ko pusat bandar@ KB. teman kawan beli barang maaf terkecek klate sikitsikit. harap maklum, kat Kelantan takde Midvalley yer.. mahupun TS dan sogo. paling mewah kat sana, Parkson. Kami pon gi la mydin.. cam tak ade kaitan antara satu sama lain je cik seha -___-" 

Nak dijadikan modal kat blog saya nie, tyme tengah bayar. Dah nak masuk waktu solat Zohor. Then, ada annoucement. 
"Kepada semua pelanggan Mydin yang dikasihi, azan solat fardhu Zohor akan berkemundang sebentar lagi menandakan telah masuknya solat fardhu Zohor. Semua urusniaga akan diberhentikan seketika untuk memberi laluan & penghormatan kepada azan." 
okayy,,okayy,,! saya ngaku. ada sikitsikit banyak tipu pada ayat annoucer tuh.. ala,, lbey kurang laaa~  
2x ..... الله أكبر الله أكبر
Azan pon berkumandang dalam Mydin tuh. Seusai azan, ceh,, seusai. xbley blaaa~ Semua orang tadah tangan sambil baca doa selepas azan :'') sukeeee saya.. dan urusan perniagaan diteruskan seperti sedia kala.. tyme azan tuh,, memang sume cashier berhenti daripada buat aktiviti masingmasing. apa yang menakjubkan saya ialah ada satu pelanggan tuh, dye just tinggal nak terima duit baki dari cashier tu jer.. barang dye sume dah bayar & discan.. could you imagine that?  !سبحان الله saya memang hampir rebah dan pengsan melihat suasana yang begituuuu   !ما أجمل! يا عجب saya hanya mampu menitiskan air mata dan tersenyum :) dalam hati saya berdoa:
 "Ya Allah, aku teringin sekali melihat suasana sebegini di Kuala Lumpur. Terima kasih ya Allah kerana mentaqdirkan aku untuk belajar di kelantan bumi serambi makkah!  "
Apa yang maha menakjubkan saya ialah non-muslims yang datang beli kat Mydin tuh, langsung tidak tersinggung mahupun menunjukkan tanda memprotes. okayy,, maybe ada yang kata: "dalam hati sape tau maaaa~" biaq pi la apa yang dalam hati depa tuh.. yang penting tiada sebarang adegan ganas seperti dalam WWE mahupun WWF antara non-muslims dgn muslim dekat situ.. Mereka turut sama menghormati agama dan kepercayaan orang laen . Bezanya dengan orangorang KL.. Maaf yer orangorang kl sekalian. tetiba cam nak ngaku lahir kat kelantan plak! hehehe..

Saya sangatsangatsangatsangatsangat serOnok duduk kat kelantan sebab susana Islam yang wujud di sana.. Mereka bebas untuk melakukan aktiviti keagamaan. mungkin kerana pemimpin mereka juga begitu. satu fikrah. and last friday, it was my first time meet TOK GURU NIK AZIZ :) harap maklum, tidak ada unsurunsur politik yang ingin ditimbulkan disini.. saya cuma kagum dengan pemimpin negeri mereka! pemimpin mereka sendiri yang datang memberi ceramah. di tengahtangah bandar KOTA BHARU! sambutan orang ramai xpayah cakap la~~ non-muslims pon ade yang mengambil kesempatan, turut sama mendengar ceramah yang disampaikan ulama' disana.  

disebabkan biah solehah inilah, AKU JATUH CINTA dengan KELANTAN <3


saya tak sehat dua tiga ary nie, demam :(


p/s:kalau ada cite yang best2 sepanjang saya berada dan belajar disana, akan ku rajenkan tangan ini untuk menaip ceritacerita itu ye kawankawan :) try la datang kelantan, anda akan mengalami perbezaannya! sumpa!