20121229

Penat berlari dalam..

Letih..
Dikejar Ah Long
Ah long itu tukang karut
Dalam karoot komedia
Sekarang dia tukang kaut bukan tukang karut

Melihat ke belakang
Jauh juga aku berlari

Kenapa aku yang dia yang dia cari?
Aku tiada hutang

Penat..
Berehat
Betul-betul tepi segi empat
Motif dikejar dia masih tidak dapat
Nak lari ke mana lagi?
Kalau balik naik tren tak sempat

Sambung berlari
Entah bila nak berhenti
Cuba beranikan diri
Untuk tamatkan larian ini

Lambat-lambat aku buka si mata
Akhirnya Ah Long si tukang kaut tiada
Tapi penat tadi masih ada
Tangan kanan di dada
"Kuatnya..."
Macam betul saja

Tapi ini hanyalah mimpi
Akibat tak basuh kaki
Di malam hari.






Pernah rasa tak?

Assalamualaikum wbt.

"Tolong daftarkan untuk saya sekali. Nanti saya bayar.."
"Ouh, okay.."
"Awak, dia mintak kad matriks kita.. So, jangan lupa scan tau! Kalau tak, tak dapat daftar."
"Okay, nanti saya bagi. Saya bagi petang boleh?
"Boleh.."

Petang berlalu.
Ishh.. esok tarikh tutup untuk daftar. Macam mana ni? Kad matriks dia pun tak dapat-dapat. Kata petang, ni dah malam.

Pukul 9.00 malam

"Awak, kita nak tutup laptop dah ni. Agak-agak bila boleh bagi ye?"
"Eh, tak dapat ek gambar saya bagi?"
"GAMBAR? Takde pun. Handset kita tak canggih. Cop! Awak tangkap gambar ke scan?"
"Tangkap. Nanti awak masukkan dalam lappy je la. Boleh kan?"
"..............................."

How should I respond?
Ketawa guling-guling?
Melompat keriangan?
Tak mungkin itu berlaku ! Salahkah ada rasa geram, tertekan, dan sedih?
Niat nak bantu orang je. Mudah-mudahan menyenangkan urusan dia tapi.. saya pulak yang susah. TT__TT 

Yang lebih mudah, SAYA BENCI!

20121228

Tak Ingat.. bukan pelupa


Assalamualaikum wbt. 
Sedihnyaa. Saya ni sebenarnya tak ingat ke .. pelupa ke.. nyanyuk? :'( Minggu ni asyik lupa tak ingat je kat mana letak barang. Kenapa? Kenapaaaaaaaaa?! Mula-mula dengan kertas statement account UM. Dah la kertas tu sehelai je. Lepas tu, kad matriks pulak! Gila tak gila saya mencarinya, sampai ke ceruk almari kecik pun saya terjah juga. Dah macam cencorot.  Risaunya.. Ni baru benda penting, kalau tak ingat enchiksuami nanti macamana? huaaaaaaaa! jauh sangat perginya.


Siapa tahu sebab apa kita boleh jadi pelupa? Banyak makan semut, eh? Rasanya.. setiap kali makan dan minum saya check dulu ada serangga atau apa-apa ke tak. Ada sebab lain? Kalau ada yang tahu, jangan segan silu nak bagitahu.. Sedih ni.. Sedih sangat.. T_T

Mungkin banyak maksiat dan perlu bertaubat, kan?

20121227

Bercampur-baur tapi bukan bau busuk mcm dalam bas rapid

Assalamualaikum wbt !




Beberapa perkara yang anda (pelajar Universiti terutamanya) perlu tahu ketika menaip atau membuat 'assignment'. Saya hanya tekankan beberapa perkara sahaja dan sebetulnya banyak lagi yang perlu saya dan anda tahu. Moga usaha kecil ini sedikit sebanyak dapat membantu kalian dan memudahkan kerja rakan-rakan kalian yang perlu mengumpulkan, mencantumkan bahagian-bahagian kalian untuk menjadi senaskah? sebuku? assignment..

Moga hilang pening kepala, beban dan sakit hati yang ditanggung oleh insan-insan yang sering menjadi "PENGEDIT" dan "PENYUDAH" kerja kawan.


Secara peribadi, saya menganggap kerja yang sudah siap ialah KERJA YANG TAK PERLU SESIAPA EDIT dan BETULKAN. Perkara-perkara yang disebutkan dalam gambar adalah perkara REMEH-TEMEH.


Nasihat saya, kalau anda satu kumpulan dengan saya atau orang lain yang jenis teliti & kemas, mohon fahami cara kerja kami.


!إن الله جميل يحب الجمال

Oh, saya post benda ni sebab terlalu TENSIOON dengan assignment. Itulah.. saya prefer buat assignment sorang-sorang daripada berkumpulan. Kadang-kadang geram dengan hasil kerja orang. Bukanlah nak kata saya yang paling perrrrrrrfect, tapi .. hurm.. Siapa yang pernah bekerja dengan saya boleh nilai sendiri kerja saya macam mana.


Exam Sem 1. Doakan saya :)
Subhanallah! :') Study dekat kaa'bah. Indah bukan? Kanan tu abang sulung saya. 
Durian crepe. Biasa-biasa saja rasanya. Sedap lagi durian asli. 
Di tengah-tengah ialah Sheikh Mohd Ali As-Sobouni. Alhamdulillah, Allah beri kesempatan berjumpa dengan beliau. 
Hasil pengisian usrah saya :) 

Inilah opah yang menjaga kami adik beradik dari kecil sampai besar
Anak buah maksu seha :) Dia memang suka sengetkan badan bila nak tangkap gambar. Siapalah yang ajar dia gedik camtu, kan? lalalalala~


Suka untuk saya ingatkan kembali bahawasanya blog ini bukan blog seorang photographer dan bukan seorang model. Gambar memang takde. Banyak tulisan je. Sekian, harap maklum.



Cara Orang Malas (Bahagian 2) eh, macam tajuk yang dulu je.


5 NOVEMBER 2012
Bismillahirrahmanirrahiim.

Kadang-kadang Allah uji saya untuk ke syurga dengan gerak kerja. Allah nak lihat bagaimana saya menguruskannya, Allah nak latih saya cara untuk menjadi lebih profesional & rasional daripada emosional, Allah nak saya tahu bahawa kalau saya letak "LILLAH" dalam segala urusan saya, semuanya akan tenang, lancar, tidak sakit hati, tidak merungut, tidak penat dan sebagainya. 

[[Dan apabila Kami berikan kesenangan kepada manusia, nescaya dia berpaling dan menjauhkan diri dengan sombong dan apabila dia ditimpa kesusahan nescaya dia berputus asa. Katakanlah (Muhammad), "setiap orang berbuat sesuai dengan pembawaannya masing-masing." Maka TUHANMU LEBIH MENGETAHUI siapa yang lebih benar jalannya.]] Al-isra' ; 83&84

LILLAH sama sekali menghapuskan dan melupakan kita kepada LELAH.
TERIMA KASIH DAN MINTA MAAF, ALLAH . daripada FASIIHAH.

20 NOVEMBER 2012
Sedangkan huruf I dan U berbeza, inikan pula saya dengan awak. Menyuruh saya MENJADI SEPERTI awak sama sekali tidak mungkin kan terjadi. 
Persamaan, sila hargai. Perbezaan, sila hormati. 
Prinsip ulama' mudah tapi mengapa kita buat payah?

Diri, mohon mengerti.

23 NOVEMBER 2012
Semalam, saya memberanikan diri untuk menyuarakan persoalan yang terbenak dilubuk hati sekian lamanya kepada YDP MPMUM. (*perhatian soalan ni saya susun balik, sebab semalam TERKETAR2.. :( ) 

"Saudara merupakan pelajar jurusan undang-undang, bukan? Menurut pendapat anda, bagaimana KEADILAN dari sudut politik khususnya di kampus? Terus terang saya katakan, saya melihat ketidakadilan berlaku dalam pilhanraya kampus UM. Sebagai mahasiswa tahun pertama, saya tak faham, keliru, bingung dengan apa yg berlaku.. Yang menang dalam pilihanraya tak dapat jawatan MT, yang kalah pulak yang dapat. Jadi, apa tujuan pilihanraya kampus hari tu diadakan?"

Jawapan beliau........
Nanti saya sambung. Harap dapat bersabar buat yang nak tahu.

24 NOVEMBER 2012
Orang ISLAM di MALAYSIA khususnya, sila jangan pelat. غزة (Ghazzah) tauuuuu! Bukan sebut GAzA @ GAzzA. faham tu?
-----------------------------------------------------------------------

Haaa! Macam mana? Masih nak tahu?
Jawapan YDP MPPUM :

"Siapa yang menang? Siapa yang kalah?.... Itu adalah isu yang tak perlu ditimbulkan. Sepatutnya kita lebih matang dan tidak memandang kebelakang. Dalam mpp ni , kami tidak membezakan antara satu sama lain (pro-M, penggerak). Kami bersatu padu dan bekerjasama untuk membantu anda. Bantulah kami untuk membantu anda. "Menjulang Suara Siswa"

Saya tak tahu nak ulas apa. Tapi, apa yang pasti saya tak berpuas hati dengan jawapan dia. Perlu saya tegaskan disini, niat saya bertanya soalan tersebut ialah untuk memberitahu semua pelajar bahawa DIMANA KEADILAN yang dicanang2kan dan kita semua sudah tertipu.. Jangan jadi seperti lembu yang dicucuk hidungnya. Yang salah pun kita turutkan.

*kenapa dengan saya je dia tak tanya, "terjawab tak?". V__V *

1 DISEMBER 2012
Astaghfirullah al'aziim. Astaghfirullah al'aziim. Astaghfirullah al'aziim. 

Geram dengan sikap sesetengah lelaki yang TAK FAHAM dengan NILAI MARUAH seorang muslimah. Kami punyalah berusaha sebaik mungkin menjaga aurat kami dari tatapan rakusan ajnabi, tapi mengapa? mengapa? mengapa? kalian buat kami begini Y__Y

-->Anda yang bernama lelaki tak faham, saya dan kawan2 yang lain ada dalam bilik. Apa salahnya anda bagi salam, ketuk pintu dahulu jika ingin berurusan (pasang kipas)? Kalau orang lambat buka pintu, jangan dijenguk2kan kepala tu ke tingkap rumah/bilik (kolej) . Dan jangan terus terjah masuk. Allah dah bagi garis panduan dah. Kenapa tak nak ikut?

|| Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum MEMINTA IZIN dan MEMBERI SALAM kepada penghuninya. Yang demikian itu lebih baik bagimu, agar kamu (selalu) ingat.||

|| Dan jika kamu tidak menemui seorang pun di dalamnya, maka JANGANLAH KAMU MASUK SEBELUM KAMU MENDAPAT IZIN. dan jika dikatakan kepadamu "kembalilah!" Maka (hendaklah) kamu kembali. Itu lebih suci bagimu, dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.||

I know, it's all about your job. You need to do it on time. But, where is your akhlak/attitude, dude?? Kami sedih sangat. rasa macam bo_ _ _. Y__Y Kalaulah masa boleh diputar.

5 DISEMBER 2012
Hari ni, ada banyak benda yang Allah pesan, sampai saya terduduk dan rasa seolah-olah tak mampu untuk bernafas lagi . Allah cakap:

[6:14] "Katakanlah (Muhammad), "Apakah aku akan menjadikan pelindung selain Allah yang menjadikan langit dan bumi, padahal DIA MEMBERI MAKAN DAN TIDAK DIBERI MAKAN?.."

Baru yang pertama.. sabarlah duhai hati..

[6:17] "Dan jika Allah menimpakan suatu BENCANA kepadamu, TIDAK ADA YANG DAPAT MENGHILANGKANNYA SELAIN DIA. Dan jika Dia mendatangkan KEBAIKAN kepadamu, maka DIA MAHAKUASA ATAS SEGALA SESUATU."

Yang kedua, kuatlah duhai jiwa..

[6:18] " ...Orang-orang yang MERUGIKAN DIRINYA, mereka itu TIDAK BERIMAN (kepada Allah)."

Amacam rasanya wahai hati, jiwa, raga? Ada lagi satu.. 

Dan.. pesanan Allah yang membuatkan saya rasa seperti terkena berdas2 tembakan bazooka dan sama waktu dengannya ialah :

[6:32] "Dan kehidupan DUNIA INI, HANYALAH PERMAINAN dan SENDA GURAU. Sedangkan negeri AKHIRAT ITU, sungguh LEBIH BAIK bagi ORANG-ORANG yang BERTAKWA. TIDAKKAH KAMU MENGERTI?"

قُل إِنٍّي أَخَافُ إِن عَصَيتُ رَبِّي عَذَابَ يَومٍ عَظِيم --> Katakanlah (Muhammad), "Aku benar-benar takut akan azab hari yang besar (hari kiamat), jika aku mendurhakai Tuhanku". [6:15]
TT___TT

7 DISEMBER 2012
Takkan terpisah.

Empat sekawan gila-gila, 
Rambut tak sama  
Tapi satu kepala  
Tak sedarah tapi bersaudara 
Sumpah untuk bersama-sama.
Takkan terpisah.



Biar tsunami melanda 
Pusing dunia berjanji setia 
Susah senang kami menang.
Takkan terpisah.



Ibarat KL dengan traffic jam
Burung biru dengan muka buku  
Tetap rapat.
Kami hebat.
Macam budak hipster dengan jeans ketat  
Takkan koyak takkan goyah  
Takkan terpisah 
Kami buddyz bersama selamanya.



Kami riuh, kami gempak 
Ngam ngam macam segiempat tepat  
Suara berbeza pilihan sama  
Fahami jiwa tanpa suara.
Kami sembang gaduh sms kutuk lepak 
Sebab kami muda sekali je 
Bersama mencipta menggegar dunia.



Kami bebas 
Merantau merata-rata 
Merayau-rayau mencari jati diri
Bersama selamanya.
Kami buddyz.
Kami takkan terpisah...

*Jiwo pulop pagi ni. Hanya suka sajak ni. * oh, ini iklan DIGI yang coooooool .


13 DISEMBER 2012
Dear Rihab Abdul Hayei 
Do you remember when we're in form 1 (especially), we always fight about purple & pink. Tonight will be my day!!! 

Kat kolej seha ada majlis penutup KinaCares. Dia mintak semua orang pakai baju warna purple :'D bawa barang2 purple sekali. Terharuuuuu tawu takkk ! 

Rindu kan, nak gaduh mcm masa nak pilih nama restoran utk projek english kita?

16 DISEMBER 2012
Kak Princess Shams Ayuni text me : Assalamualaikum. Alhamdulillah, saya telah melahirkan seorang bayi lelaki, berat 3.06 pada 10/12/12. Mohon doakan yang terbaik buat kami sekeluarga dunia & akhirat.
:') menangis terharu saya bila dapat berita ni, kak princess.

Antara ucapan/doa ke atas kelahiran bayi:

1. جَعَلَهُ الله مَولُودًا مُبَاركًا (May Allah make him a blessed child)

2. جَعَلَهُ الله مِنَ الصَّالِحِينَ (May Allah put him amongst good people)

3. أَقَرَّ الله بِهِ عَينِكَ (May you be comforted by Allah with his presence)

4. حَمدًا لِلّهِ عَلَى سَلاَمَةِ زَوجَتِكُم (Praised be to Allah who saved your wife)

Ya Allah, beri saya peluang utk berjumpa dengan kak princess & baby nya :) 
To baby : Please be excited to meet me, soonnnnnnnnn! HAHA.  
Kak princess, dah jadi ibu :') Nak ikut jejak akak jugalah~~

To Sitii Hazwaanii Bt Jasni, kalau kakngah dapat baby.. camni la nanti. Excited & menangis la maksu kepada anakmu itu ;)


HAHA XD Pening tak..? TAKK? ishhhh. Tak boleh jadi ni. Btw, mana yang baik dari post-post tu, manfaatkan. Kalau yang buruk tu.. diam-diamkan dan jangan ikut taw! TERIMAKASIH sebab sudi membaca. Untuk yang tak faham post ni pasal apa sila klik.

pstt: Dari post gerak kerja sampailah ke gerak kerja rumah tangga. Eh, Ada pape ke?:D

20121226

Penyesalan

Assalamualaikum wbt.

Haa! Padan muka aku. Tulaa, gatai-gatai sangat nak tukar template blog ni. Tengok! APA DAH JADIIII?! O_O" Semua gambar dalam post dulu-dulu dah macam kena gunting. Seolah-olah ada orang yang membenci dan berdendam dengan FasiihahJasni lalu dia mengerat gambar-gambar beliau. -,-" Ceh.. bajet plak. Salah sendiri nak salahkan orang lain.

Okay semua! Mari TEPUK TANGAN BERAMAI-RAMAI di atas kegagalan ini.
Tengoklah.. kalau rajin saya betulkan. Kalau tidak.. sungguh enak dibiarkan begitu saja *lagu gardenia berkumandang*

BRAVO! Lain kali buat lagi ye Fasiihah. TT__TT

20121224

Cara Orang Malas (Bahagian 1) macam upinupin lah pulokk


Assalamualaikum wbt. 
Sekarang tengah cari mood untuk study. Jadi, saya dah dapat idea iaitu untuk bercerita di sini. Saya nak letak semua post-post saya dekat fesbuk kat sini. Boleh? Kalau tak boleh pun, NAK LETAK JUGAK. Blog i kannnn? -___-" Kebelakangan ni.. tak sebenarnya baru je perasan tadi saya selalu cerita dekat fesbuk berbanding di sini. Mengapa ye teman-teman? Mungkin sebab di sana ada respon dan di sini tidak. Papepun, saya tetap sayang di sini (blog) lebih dari saya sayangkan yang di sana (fesbuk). Mari kita mulakan marathon post-post fesbuk Fasiihah JasniAyuh !

10 SEPTEMBER 2012 

Okay, bilik saya betul-betul 1Malaysia. Melayu (me), Indian (mirosha), Chinese (senior). Saya boleh belajar 2 bahasa utama kaum di Malaysia. Tak perlu tukar bilik mcm kawan-kawan lain kott :D dah 7 tahun hidup sekaum dan seagama.

"Wahai manusia! Sungguh Kami telah menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan, kemudian Kami jadikan berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa. Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Maha Teliti."


[A pessimist sees the difficulty in every opportunity, an optimist sees the opportunity in every difficulty]
Inna allah ma'ana !

12 SEPTEMBER 2012 
Penat menjawab pertanyaan kawan2. Kenapa saya tak tukar kolej walaupun kolej saya tak "seselesa" kolej 12 dan lain2? Mudah sahaja. 
1. Suraunya best! kalau saya duduk kolej lain, entah turun atau tak.
2. Kawasannya yang comel. Tak perlu penat2 berjalan.
 

3. Bilik saya paling kecil antara semua bilik2. Tapi roommate saya sangat baek! 
4. Kolej saya takde cafe, jadi inilah peluang saya untuk berjumpa semula kawan2 majmuah, nilam puri di kolej2 lain bila beli makanan di kolej mereka.

Saya bukanlah seorang yang TERLALU positif, malah lebih negatif pada kebiasaannya dan saya bukanlah jenis "redho" / terima sahaja apa yang diberi/ dapat. Entah, saya rasa kolej 8 memerlukan khidmat saya lebih dari kolej2 lain. 

17 SEPTEMBER 2012 
Sedih apabila diperlakukan sebegini hari ini. Mungkin lebih tepat terguris apabila mengenangkan susah payah EMAK untuk "majlis" hari ini tidak dihargai dan dipandang sepi oleh mereka yang.. :'( Ya Allah, jauhkan aku dan keluargaku daripada sifat-sifat orang munafik; apabila berjanji dia mungkiri.

Mak, TERIMA KASIH TIDAK TERHINGGA. YANG MAKAN, TERIMA KASIH JUGA :')

13 OKTOBER 2012
13 OKTOBER 2012 : Merupakan hari yang paling BAHAGIA dalam hidup saya. Sungguh seronok sebab Allah bagi saya peluang utk berdamping dengan mereka yang buta mata tapi SANGAT-SANGAT-SANGAT celik hati PERMIUM-PERSATUAN MAHASISWA ISTIMEWA UNIVERSITI MALAYA. Walaupun baru setengah hari bersama, banyakkkk yang saya belajar dari mereka: 
1.Tidak mudah ambil hati/kecil hati. 
2.Bersedia memaafkan dan meminta maaf. 
3.Bersyukur 
4.Be a good listener. 
5.Menjadikan kekurangan sebagai satu kelebihan. 

Dan Alhamdulillah, saya juga dapat berkawan dengan orang-orang (sukarelawan2) yang SANGAT POSITIF :') saya suka tengok senyuman diaorang. terpancar keikhlasan dan bersihnya jiwa mereka. SAYA NAK LAGI, BOLEH? \(^O^)/



23 OKTOBER 2012
Alhamdulillah, seronok sebab Allah bagi peluang jadi si tukang interview. Macam-macam perangai dan gelagat saya jumpa. Masa interview, saya tanya satu soalan je. Soalan pun saya kasi diaorang pilih. Kreatif tak kreatif bakal cikgu/ustz/ustzh SMPI batch 2012/2013? Kebanyakan yang datang interview adalah dari fac. Science, Engine.. dan malang sekali, ramai tak dapat jawab.


HAAA! untuk orang2 di luar sana, jangan pandang kami sebelah mata lagi. Sebab Allah kasi kalian dua mata. DARE TO BE DIFFERENT!


28 OKTOBER 2012
Jangan tanya kenapa saya selalu berhubung dan keluar dengan kawan SMKAKL.
Jangan hairan kenapa saya selalu cerita pasal SMKAKL (esp. kawan2 dan cikgu2). 

Jangan soal kenapa saya selalu kaitkan semua benda dengan SMKAKL. 
Jangan pelik kenapa saya selalu cakap "dia tu dulu , budak SMKAKL"

Walaupun orang cakap macam-macam pasal sekolah saya tapi hati saya tetap berbisik:


CAKAP LA APA PUN,, I'M PROUD TO BE SMAKLIAN/SMKAKLIAN ! FOREVER :)


psst: saya berani cakap, kalau ada masalah ke, ada berita gembira/sedih ke, bila cuti nak cari teman hangout ke,, SMAKLIAN MESTI cari kawan SMKAKL dulu kan? waleupun dah duduk jauh2~


Amacam? Best tak?! Mestilah best. Kalau tak best tu, tak best la. Eh, best tu bukan tak best tau! Tak best tu pun bukan best. Okay, pening! @__@ Nanti kita sambung untuk bulan November dan Disember pulak. Haa! Kalau ada post-post kat atas ni yang anda nak tahu kisah selebihnya, do tell me :D




20120927

Mengutuk orang, meh baca. Gambar kawen, meh tengok.

Assalamualaikum wbt.
Sebelum kalian tengok gambar, meh baca celoteh-an saya dulu.
Hari ni, 28 September 2012 dah nak dekat sebulan saya jejakkan kaki ke Universiti Malaya Kuala Lumpur. Hurm, how was my life? Biasa sahaja. Tiada apa yang menarik cumanya ada beberapa perkara yang saya kurang gemar sejak saya masuk sini.

Pertama, pasal MHS (Minggu Haluan Siswa).  Sedikit  Banyak tertekan bukan sebab kena rush2, masa kat SMKAKL lagi dah belajar rush2 ni tapi sebab orientation week tu tak berguna! mintak2 lah takde PM (pembantu mahasiswa) yang baca blog ni .Mengapa saya berkata sedemikian? 
  1. Asyik-asyik CHEERS! Dari celik mata sampai dah nak tutup mata. CHEERS, CHEERS, CHEERS! haa..geram ni geram. Ingat kiteorang ni mesin suara ke? Saya dua minggu hilang suara dan sakit tiga serangkai (selsema, batuk, demam) gara-gara cheers. Ya, sakit itu penghapus dosa tapi salah satu penyumbang sakit tekak tu, cheers ni laa. -..-" Sampai sekarang kami masih tak faham apa kebaikan cheers tu. Menurut PM, dapat menyemai semangat cintakan kolej masing-masing. Astaghfirullah.. Kalau begitulah yang diperkatakan, mengapa masih ramai yang nak tukar kolej? Tidur pukul satudua pagi sebab berlatih cheers. Tujuannya? Supaya boleh eksen dengan kolej lain, cheers kolej aku paling best.  BLERGHHH~ Setiap kali masuk dewan, WAJIB lawan cheers. Woi! Penat laaa! Masa lapang kami memang diisi dengan cheers "tercinta".
  2. Malam Idola Gila. Oh, gila tu saya saja tambah. tapi memang sesuai pon. Malam tu  semua orang macam meroyan. Saya terkejut dan takut sangat dengan reaksi freshie2 yang lain bila mc (master of ceremony)--> baru tahu nama dia gembar-gemburkan yang Lisa Surirumah nak datang UM. Mulalah mereka meroyan, meraban. Sampai panjat kerusi semua. Dalam hati saya, "Ya Allah, macam ni la suasana orang pergi konsert. Aku takut.." Y__Y Fyi, Dr. Faez Khalid dengan Dato' Johan kott orang media prima turut diundang untuk bagi talk. Ini ketakfahaman saya yang kedua. Mengapa jemput artis/lisa? Malam tu, dia bukan bagi talk pon.. Hampeh! Macam nak pancing peminat je.. Sekadar tergedik-gedik atas pentas, buang masa I jeeee! Jemput retis ni dahla beribu-ribu hengget. Malam tu kami (budak-budak terpelajar dan sihat akal fikirannya) tidur dengan lenanya di dalam dewan.
  3. PM yang sengal. Nak menangis dan sepak-sepak je muka sorang PM ni. Ada ke patut bila saya tanya, "Akak, tumpang tanya.. Sel 4 yang mana?" dia tengking saya depan orang ramai, "EH, PERGI CARI SENDIRI LAA, SEL AWAK!" Harap maklum, dia seorang perempuan dan Timbalan Ketua Pembantu Mahasiswa Kolej 8. Mengucap jugaklah saya kat situ. Saya dahla baru daftar. Masuk lewat sehari dari yang lain-lain. Cenggini dia layan. Ikutkan hati memang nak suruh makayah patah balik, angkut saya balik rumah TT_TT.
Keduanya, berkenaan kawan-kawan yang kurang positif. Urgh! Saya ni dah la jenis yang susah nak positif. Bila dikelilingi orang yang sebegini.. bertambah pasif la saya. iye ke?


Ada yang mengajak saya untuk bertukar kolej dengan menggunakan orang dalam. A'uzubillah min zalik. Jawapan saya untuk dia, semua ada kat printscreen tu. Ada jugak yang cuba melemahkan semangat saya untuk aktif dengan aktiviti kolej. Aduiiiiyai. Saya berpegang pada kata-kata..tak dapat dipastikan kata-kata siapa 
"A pessimist sees the difficulty in every oppurtunity, an optimist sees the oppurtunity in every difficulty"

Okay, setakat ni dulu. Next time, in syaa Allah saya akan cuba titipkan beberapa tips "PERSEDIAAN Ke UMKL" untuk adik-adik nilampuri. Moga menjadi panduan. Mohon doakan. Maaf saya pinta kepada sesiapa sahaja yang saya pernah buat salah, cakap belakang (MENGUMPAT), sakitkan hati, kecilkan hati, SEGALA-GALANYA! Saya juga "hamba".

Tibalah masa yang dinanti-nantikan, tengokgambar time!!!

Berdebar ke bangah oiii?!

Alhamdulillah, selamat segalanya.
Sangat sweet gambar ni. Nampak sangat suamisteri. nya itu hoho.
Baling-baling kelopak bunga pon jadi ek?

kalau gambar kakngah tu "ditinggikan" sikit..PERFECT!


HAHA. Kami sekeluarga berpendapat gambar ini menjadikan taraf rumah kami bertukar bungalow? gila!
:') Lepas akad nikah. Kat rumah.
Giler jeles dgn potograper nih. Benda camni pon dia boleh jadikan subjek!


Okay, comel ^^,

Kiri sekali tu kak adwa, pengapit. "Kakngah" saya yang kedua :D

Sangat sesuai untuk dijadikan cover novel.

ke-POYO-an.

Cantik kannnnnnnnn? >,< Angah, seha mohon untuk tidak salah faham. GAMBAR okay? bukan ORANG!

Adik beradik bangah. Semua perempuan :) Akhirnya, saya dapat adik perempuan :')

Bangah : Aku hensem.
Kakngah&lain2 : EH? YE KEEEE?

GAMBAR FAVERETTTTTT :D

Nak tengok yang selebihnya, mari datang rumah :)









20120826

Just a short post. 'Short' laa sangatttt kan~~


Assalamualaikum wbt.
Haaa! Rasanya semua ternanti-nanti gambar kahwin kakngah saya. Ke saya sorang je yang rasa camtu? Saya malas nak upload gambar dari camera kiteorang. Nak tunggu jugak gambar dari photographer kakngah. Baru cantikkkk ! :D Segala cerita di sebalik lafaz ijab dan qabul, In syaa Allah akan dikongsikan nanti sebagai persediaan dan ibrah bersama. Ok? Btw, lepas saya post status ni (rujuk gambar di bawah) dekat fb, berduyun-duyun mesej masuk. Kat tepon, kat fb, kat twitter..semua la!


Saya tidak ada niat langsung nak menyinggung perasaan mana-mana pihak. Kalau terasa, nasib badanlah~~ Papepon, saya mintak maaf pada mereka yang rasa bersalah dengan tidak semena-mena. Sekali lagi, saya ucapkan jutaan terima kasih kepada yang sudi datang dan ketahuilah, kalian telah memenuhi seruan Rasulullah itu. Hebat kalian! Dah la.. banyak sangat cakap.. Terpaksalah korang terima dengan redho Fasiihah Jasni yang macam ni. Tunggu next post tau! tengok tu, cakap lagi..-___-"

20120809

Kakngah nak kahwin, aku yang gila!! (post-ni-sumpah-panjang.kalau-tak-sanggup-jangan-baca)


Assalamualaikum wbt. Romadhon Kareem, everyone ! :D

Sekarang ni kita dah masuk fasa terakhir Romadhon . Alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan untuk berada dalam bulan yang mulia ni . Tak semua berpeluang . Please, please, and please .. praise to Allah . Salah satu bukti kasih sayang Allah kepada hamba-Nya ialah bulan Romadhon . Jom sambut kasih sayang-Nya!

Dalam sibuk-sibuk beribadah , family saya juga sibuk dengan persiapan kahwin kakak saya yang sulung , Sitii Hazwaanii . jangan tanya kenapa nama dia ada banyak sangat huruf vokal :p  Walaupun bukan saya yang kahwin tapi macam-macam kena buat tau! Kakak awak kahwin, takkanlah nak duduk goyang kaki je kan? Sumpah takde "liverstomach" la kalau macam tu. Malas nak cite panjang . Jom ! Cekidauuuutttt~

Pos kad kahwin. Buat hebahan kat facebook. Yang warkah cinta bagai kat fb tu saya jugak yang create event. Almaklum ajela, kakngah tak pandai. HOHO. Dalam laloq2 nak tidur tu la dia suruh buat jugak. Takpe, demi kakngah. Apa-apa pun, saya belajar sesuatu. Cara-cara nak select all kawan-kawan kat facebook. Jenuh la tangan kalau nak tick nama sorang-sorang kan?

Rumah saya dah jadi kilang botol air dah. Ini 2/3 sahaja. Ada lagi.. Nak sikit? Datanglah masa kakak saya kahwin. Actually, ni doorgift. Mula-mula kakngah nak order ketipkuku tapi mahal sangat. Dia pun tukar nak air kotak pulak. Saya yang recommend kat dia kat mana dia boleh order air dengan harga murah. Kawan saya punya kawan punya emak yang tolong dapatkan air-air bukan kata ganda, harap maklum ni semua. Terima kasih !

                                                           
Design bunting sebut dia BANTING bukan BUNTING pelamin tu ye. Bukan nak kata apa, tapi seriously.. macam malas je orang kedai tu nak buat. Kadang-kadang saya rasa malu dengan bangsa sendiri sebab kerja nak duit je tapi produktiviti langsung takde. Kalau bekerja Lillahi ta'ala, KOMPEM takde la kerja main-main camni. Crop gambar pun guna magic wand tool je. Tu yang ada bergigi-gigi tuh.


Cantik kan? kan? kan? Kalau pandai, cuba teka siapa yang buat bunting ni? Ah~ malas lah I nak bagitahu uolls siapa designer hebat tu. hikhik. >_<

Okay, designer tuttt cakap yang ini semua 100% hasil kerja dia. Dari design background, colour, terxture, hinggalah sekecil-kecil benda dalam banner dan bunting yang dia buat ni. Tambahnya, tak main la copy-paste . *tiuptudung* Tapi, idea tu.. Allah yang kasi :) Designer tuttt berpesan, lepas ni kalau ada yang nak minta khidmat dia ,boleh la. HAHA. XD Sungguh bajet kan designer tutt? -__-" Maafkan lah dia.

Sebenarnya, banyak lagi benda yang telah dibuat. Disebabkan tiada gambar, malas lah nak cerita. Sumpah! Banyak yang saya belajar daripada persiapan kahwin kakngah ni. Dulu saya fikir buat apa nak susah-susah , akad nikah je, that's it! Tapi suasana Malaysia tidak mengizinkannya. Sesimple2 wedding yang kita tengok, ingat tak guna duit ke? Mahu beribu jugak tau! Percayalah cakap saya ni. Mula-mula semua berangan nak buat sendiri, tak nak beli atau upah orang. Hurmm, akhirnya give up. *sujudmenyembahbumi* Sekarang ni, berfikir duatiga kali jugak nak kahwin ke tak.  Hoho \(^O^)/ Sila abaikan~

Korang suka tak makan biskut ni? FasiihahJasni SUKAAAAA sangat ! Huhu, 90's generation mesti pernah makan. Kalau tak pernah tu maknanya awak tu budak millenium. Banyak kan kenangan masa kecik-kecik tapi dah tak jumpa sekarang T__T . Btw, disebabkan nak kan biskut ni sangat-sangat, saya pun dengan tak tahu malu minta kat adik kawan kakngah masa majlis kakak dia. Ini doorgift untuk budak-budak je tapi.. ada aku kesah? Punyala saya nak benda ni sampaikan saya cakap kat dia : arghh! Tak boleh tidur la malam ni, kalau tak dapat.. Terus dia berlari masuk dewan , ambilkan satu untuk saya. Aww~ Terima kasih Ajib :') Akak tidur lena malam tu.

Perkenalkan, Nur 'Aina Qaisara. Anak buah saya yang pertama ! Yeay!

Tolong jangan tertipu dengan keinnocent-nan dia. Huh! depan kamea, bajet comel la..belakang kamera?maksu dia jela yang tahu macam mana.

Okay, siapa yang tak cair tengok dia senyum macam ni -__-" Aina, tolong.. Jangan buat maksu camni

Haa! Ni baru betul muka dia. Muka bengang plus merajuk dengan maksu dia sebab tak kasi main tikar getah. Habis semua tikar getah rumah kiteorang dikoyaknya. Aina kata,: Ishh, maksu ni.. Buta seni la. HAHA. Lagi satu, kalau dia marah atau geram dengan orang lain maksu dia terutamanya dia akan gigit!!! Eleh, benci-benci dengan maksu  pun, siapa yang basuh berak 'Aina huh?! Babysit 'Aina bila mama OT?  Tidurkan 'Aina walaupun akhirnya maksu pun turut terlelap sama? Bancuh susu untuk 'Aina tapi scoop pertama susu masuk mulut maksu dulu? Siapa? Siapa?  Siapa?!! Okay, maksu menang.. *angkatkening*

Lagi satu masalah 'Aina ni, rambut dia. Lambat tumbuh. Dah tiga kali kiteorang cukur rambut dia. Tiada untuk kali keempat. Kalau tidak, sampai hari kakngah kahwin pon belum tentu tumbuh. Nampak tak spect yang dia gigit tuh? Percaya atau tidak usia spect tu dah mencecah 14 tahun!! Saya sendiri tak percaya. Oh, my first spect !

Ouch, peritkan kalau tengok budak macam ni?  Kalau 'Aina demam, maksu pun nangis. Tak sanggup tengok. Daripada  mulut becok, terus jadi pendiam. Asyik nangis je.. Makan, minum susu semua tak lalu. Kalau tak demam, semua benda dikunyah. Asal orang sua makanan kat mulut sikit, menganga je kerjanya. Kalau nak tidur pulak, nak berpeluk je. Kadang-kadang sampai maksu pun demam sekali dengan 'Aina. Dalam gambar ni dia bukan tidur betul pun. Tidur ajak-ajak ayam je sebab dah tak larat sangat.



Okay, tiga gambar atas ni pulak perihal Nasi Dagang Kak Timah-->mak saya. Boleh dikatakan selang dua tiga hari ada je orang tempah. Kalau tak nasi dagang, nasi lemak.. kalau tak, pulut kuning dengan rendang. Haa! nak dekat-dekat raya ni, banyak la orang tempah kuah kacang. KUAH KACANG PUN ORANG NAK TEMPAH? Ya, ini telah membuktikan sekarang orang dah malas nak buat sendiri. Semua benda nak instant. Anak pun nak instant. Na'uzubillah min zalik. Lagi dua tiga tahun akan datang, tak mustahil akan ada mesin jual "MAKANAN BASAH". In Syaa Allah. -,- Bagi sesiapa yang tak pernah rasa Nasi Dagang Kak Timah, ketahuilah anda telah hilang satu nikmat makanan. HAHA. Jangan memain, ni resipi turun temurun dari moyang-moyang saya tau! Al-Marhum Sultan Mahmud Ayah Sultan Mizan pun tempah dengan moyang saya. Kalau nak tahu kisah selanjutnya, sila datang ke rumah saya.

Cukuplah setakat ini saya syoksendiri. Dari post pasal persiapan kahwin kakngah sampai dah bertukar jadi post 'Aina Qaisara. Nanti kalau ada apa-apa yang nak dikongsikan, saya buka balik blog ni. *pemalas* Sebelum menclick butang publish, I would like to say "FasiihahJasni dah boleh potong macam chef kat restoran 5bintang. Alaa.. yang cincang-cincang macam dalam kungfu tuh. Ini semua berkat potong-memotong dan tolong-menolong emak di dapur." Hurmm, dah boleh kahwin la ni. EH?