20131208

Impian masuk paper jadi kenyataan !

Assalamualaikum wbt.
Alhamdulillah. Impian menjadi kenyataan. Nak masuk paper (suratkhabar).

Walaupun muka ku dihalang oleh mic, kira okaylah tu orang lain dapat detect Seha yang mana. :P
 
Ini cikgu angklung kiteorang. Very cool, sporting, dan BESTTT!

RAGAM SEBELUM PERSEMBAHAN
 





 


 
RAGAM ATAS PENTAS






 
RAGAM LEPAS MENANG
 
Pstt : Memang banyak muka seha la kan -,-"

20131127

Adab ketika PRK, PRU . Luar musim pun boleh.


Assalamualaikum wbt.
Untuk SEMUA. Mohon BACA SAMPAI PENGHUJUNGNYA.
Fahami dan Hayati apa Allah cakap dalam surah Al-Hujuraat, terutama ayat 6-15.
"Wahai orang-orang yang beriman! jika seseorang fasik datang kepadamu MEMBAWA SUATU BERITA, MAKA TELITILAH KBENARANNYA, agar kamu tidak mencelakakan suatu kaum, kerana kebodohan (kecerobohan), yang akhirnya kamu menyesali perbuatan tersebut" [49:6]
 
 
" Dan apabila ADA DUA GOLONGAN MUKMI BERPERANG, maka DAMAIKANLAH ANTARA KEDUANYA. Jika salah satu daripada keduanya berbuat zalim terhadap (golongan) yang lain, maka perangilah yang bebrbuat zalim itu, sehingga golongan itu kembali kepada perintah Allah. Jika golongan itu telah kembali (kepada perintah Allah), maka damaikanlah antara keduanya dengan adil, dan berlakulah adil. Sungguh, Allah mencintai orang-orang yang berlaku adil" [49:9]
 
"Wahai orang-orang yang beriman! JANGANLAH SUATU KAUM MENGOLOK-NGOLOK KAUM YANG LAIN, kerana boleh jadi mereaka (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang mengolok-ngolok)..." [49:11]
 
"JANGANLAH KAMU SALING MENCELA SATU SAMA LAIN, dan JANGANLAH SALING MEMANGGIL DENGAN GELARAN YANG BURUK.." [49:11]
 
"Wahai orang-orang yang beriman! JAUHILAH BANYAK DARI PRASANGKA. sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa, dan JANGANLAH KAMU MENCARI-CARI KESALAHAN ORANG LAIN DAN JANGANLAH ADA DI ANTARA KAMU YANG MENGGUNJING (MENGUMPAT) YANG LAIN. Apakah ada di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik.." [49:12]
 
"Sesungguhnya ORANG-ORANG MUKMIN YANG SEBENARNYA ADALAH MEREKA YANG BERIMAN KEPADA ALLAH DAN RASUL-NYA, kemudian tidak ragu-ragu, dan MEREKA BERJIHAD DENGAN HARTA DAN JIWANYA DI JALAN ALLAH. Mereka itulah orang-orang yang benar." [49:15]
 
 
Ini Manual Allah. Kenapa tak nak ikut?

Kena sangat dengan suasana Pilihanraya Kampus Universiti Malaya.

Esok, bersedia!

20131125

Jelir lidah, I Hate You !


Assalamualaikum wbt.
Sedih. Mula-mula dah emo. Ini memang post emo. Sangat.


Dalam kelas, lebih spesifik kelas bahasa arab. Setiap seorang kena 'irob perkataan yang ustaz bagi beserta wazan dan asal maddah. Waktu 'irob okay, waktu wazan............ ARGGHHHH! HATE ME! Lepas sebut wazan, seha JELIR LIDAH dan GIGIT. Sedih. S A N G A T  S E D I H. Kenapa seha buat macam tu? Bila ustaz tegur (in positive way) kenapa jelir lidah, baru seha sedar.. yang selama ni, seha akan jelir lidah dan gigit lidah tu bila was-was a.k.a tak sure nak bagi jawapan atau penerangan (presentation).

Hari ini dah masuk kali kedua ustaz tegur dan tanya kenapa. Seha sendiri tak tahu nak jawab macam mana. Satu kelas gelak tu, biasalah. Hurmm.

Saya tak marah dengan kawan sekelas tapi marah dengan diri sendiri. KENAPA KAU TAK BOLEH CONTROL LIDAH TU SEHA? :'( Allah..

Allah.. Betapa berusahanya seha nak ubah tabiat tu. Seha pernah test depan cermin, bila salah seha letak tangan dekat mulut. Menjadi. Tapi.. bila waktu berdiri dekat depan.. hilang dah semua latihan yang seha buat tu. Y_Y Seha pernah jugak tampar pipi atau mulut disebabkan tabiat ni. Seha dah search sikit pasal jelir lidah ni.. semuanya cerita pasal baby. Baby je yang suka jelir lidah ni. :'( Sedih. Seha bukan baby. Baby nampaklah kiutnya bila dia jelir lidah, bila orang dah tua bangka ni buat....???? Silang malaikat empatpuluhempat! Sebelum pergi kelas seha akan cakap dekat diri, " tak moh jelir lidah tau.. buruk.. kalau kau jelir jugak..tengoklah nanti"

Lepas kelas Bahasa Arab tadi, terus nangis. Pedih bila tak dapat kotakan janji pada diri. Rasa macam LOSER dan TAK GUNA. Benda kecil pun tak dapat handle.

Allah, tolong seha..bantu seha..

Pstt : Ini salah satu sebab kenapa seha tak suka bentang dekat depan dan selalu offer diri untuk buat slide. :'(

20131106

Boleh kahwin dah kakak nisa ni..

Assalamualaikum wbt.
Yaaa! Macam biasa.. DOODLE!!! Cuba teka, kali ni seha guna apa? hoho. MICROSOFT EXCEL:') Serius, best! Tak leceh macam photshop. Betul la kata orang, makin canggih teknologi makin complicated.
 
Bukti!!!!
 
Sebenarnya seha doodle sebagai hadiah belated birthday kawan seha a.k.a kakak ku, KHAIRUNNISA KAMARUDIN ^_^ Memang teringat kat dia. Btw, Kaklong (Rihab), minta maaf ye.. hari tu tak cantik.. sebab guna photoshop Y.Y Lain kali kita buat elok-elok tau!

Psst : Sesiapa nak demand doodle, boleh la PM seha.. HAHA. Macam apa jee -,-"

 

20131104

ARTist

Assalamualaikum wbt.

Seni bukanlah semata-mata bergantung pada bakat seseorang tapi ia sesuatu yang boleh dipelajari dan ianya memakan MASA. Korang tahu tak, orang seni ni ada beberapa pantang larang dia. Uishh! Diaorang memang cukup berasap bila :
  •  Ada campurtangan pihak kedua, ketiga, keempat, kelima, dan ke yang seterusnya.  Bila kerja (lukis, edit, kraf & lain-lain) yang sepatutnya dia buat, tapi dibahagi- 
     bahagikan. Sedih tahuuuu! Y.Y 
  •  Orang bukan seni atau senang cakap berlagak macam celik seni komen/kritik hasil  seni dia. Ini bukan sedih, tapi meluat plus BAJEEET!
  •  Diberi arahan cepat-cepat siap or kena buat itu ini. Orang tu belajar berpuluh tahun  bukan sehari dua. Cuba kau yang buat? Mahu terkial-kial. Gaya cakap macam dah  expert dah.. tapi hampeh! Jangan berani2 nak suruh dia buat macam kau suruh. "Nanti  letak wording dia macam ni.. Warna dia pulak kena macam ni..Haa, font dia pulak.."  Mahu makan kaki ka? Tak salah letak due date, tapi biarlah berpada dengan kerja  yang diberi.





Agak-agak, kenapa orang belajar dan buat seni? Mestilah sebab KEBEBASAN! Jadinya, berikan mereka kebebasan untuk terbang dengan sayap masing-masing. Sekian..

20131030

Awal-awal cinta, akhir-akhir lupa..

Assalamualaikum wbt.
Sedar tak sedar, lebih kurang dua bulan Ramadhan meninggalkan kita. Eh? Salah. KITA YANG MENINGGALKAN DIA.

So, camno dengan amal ibadah bulan Ramadhan yang lalu? Masih diteruskan atau ..... Masing-masing ada jawapan.
 
Apa-apa pun, meh tengok checklist kat bawah ni satt..

 
Itu antaranya.. banyak lagi kan amal ibadah korang. Amcam? Tercapai? Bagus! Seha ..hurm..
Cuba bayangkan Ramadhan cakap dengan kita cenggini :


Seronok kannnnnnnnnnnnnn? Rasa berbunga-bunga hati ni.

Akhirnya, sama-sama muhasabah. Tengok diri. Apa yang baik kita ISTIQOMAH, apa yang kurang kita ISLAH.

Psst : Agak-agak, dapat "PIALA TAQWA" tak kita ni? Y.Y Allahumma ballighna Ramadhon !

20131015

Gediks yang bukan gedik sebenarnya

Assalamualaikum wbt.

"Tolong jangan gedik dengan budak lelaki/muslimin kat group batch kita tu.."

Tegur seorang "muslimah". Hurmm. Tapi saya rasa dia tu wakil muslimat yang lain. Pernah alami macam ni? Oh.. tak? Untung laa. Seha pernah dapat kertas layang.. dan cakap belakang pun ada. Sedih.

Pertamanya, Seha sendiri pernah tanya dekat beberapa muslimin dan muslimat pasal kegedikan yang diperkatakan tu. Mereka jawab, "tak laa Seha. Mungkin diaorang cakap macam tu sebab Seha selalu jadi penghubung atau orang tengah antara muslimin dan muslimat. Kalau ada apa-apa mesej penting pasal kelas, senang bagitahu Seha dulu. Cepat respon. Seha terus sampaikan dekat diaorang. Lagi satu, kalau minta pendapat.. kepala Seha tu fikir simple macam lelaki". Itu apa yang diaorang cakap. Tak tahulah kalau setakat nak jaga hati, kan? 

Keduanya, kalau Muslimat respon mesej Seha dekat group tu dengan lebih laju & cepat berbanding Muslimin, Seha memang layan Muslimat dulu la. Ingat Seha kemaruk ke perhatian lelaki? Cukuplah ada ayah, 2 abang, 2 adik lelaki dekat rumah. Bila tanya pendapat atau bagi idea, senyap membatu pula.

Ketiganya, Seha reply mesej dekat group tu pun takde la guna : 
 - hi..hi..hi.. 
 - hukhuk..
 - :)
 - :')
dan sama waktu dengannya. Hurrmm. Kalau guna "benda bajet comel" ni, takde pula yang nak kata gedik. Kalau dekat whatsapp tu favourite icon Seha, tak lain dan tak bukan smiley smirk & tumbuk. Tapi risau juga. Kena elakkan benda-benda gini. Seeloknya guna bahasa formal. Taip pun penuh bukan singkatan. 

Keempat, kawan sekolah dan family pun tahu yang Seha ni GEDIKS. Bukan GEDIK. Ada beza! Kalau tak faham beza dua perkataan ni.. tak payah la bising cakap Seha gedik! Kakak-kakak ku, Rihab, Yan, Nisa, Sittul, Teha, Tain, Aina !! Need your hugs!! Y_Y

Nilai korban

Assalamualaikum wbt.

Ibadah korban tidaklah dinilai berdasarkan , 



A : Tahun ni aku 4 bahagian.
B : Aku 2 bahagian je.
C : Aku tak la banyak.. 7 bahagian je ..



Hurmm..



Selain kisah Nabi Ibrahim A.S dan Nabi Ismail A.S. , hayati juga kisah Qabil & Habil. Kenapa sembelihan Habil yang diterima, bukan Qabil? Satu jawapannya, TAQWA. Bukan menunjuk-nunjuk, apatah lagi ujub dan adik beradiknya.



Dan bacakanlah (Wahai Muhammad) kepada mereka kisah (mengenai) dua orang anak Adam (Habil dan Qabil) yang berlaku dengan sebenarnya, iaitu ketika mereka berdua mempersembahkan satu persembahan korban (untuk mendampingkan diri kepada Allah). lalu diterima korban salah seorang di antaranya (Habil), dan tidak diterima (korban) dari Yang lain (Qabil). berkata (Qabil):" Sesungguhnya aku akan membunuhmu!". (Habil) menjawab: "Hanyasanya Allah menerima (korban) dari orang-orang yang bertaqwa.

[5:27]

20131009

Apa usaha kau?

Assalamualaikum wbt.

Menyimpan impian untuk menunaikan umrah & haji. Apa usaha yang sudah dibuat?
-doa? jauh sekali..
-kumpul duit? tunggu duit gaji..
-latih stamina? dalam mimpi..

Mulut je kata rindu tapi..apa pun tak buat! Ingat, senang-senang ke Allah nak JEMPUT orang tak bersungguh ni..!

20131005

Fasiihah Zdhulhijjah

Assalamualaikum wbt. 


Feel blessed on 1 zulhijjah :') 
Thank you mak for giving birth. 
Thank you ayah for being happy on my birth.


For more informations about Zulhijjah month, kindly click :




20130904

Hadiah untuk desktop korang !

Assalamualaikum wbt. Faham.. Korang dah muak dengan semua doodles saya yang tak cun tu kan? Tapi.. saya nak buat macam mana. Minat punya pasal! Disebabkan mood tengah baiiiik punya macam salji hujan yang turun ni, saya nak hadiahkan korang doodles. Suka tak? Suka tak? Suka tak?Korang sangat-sangat dialukan untuk "set as desktop background" , "change cover photo/profile photo" dengan doodle tak seberapa ni. Atau nak hadiahkan dekat sesiapa ke :) Itu pun kalau sudi *kuis-kuis pasir* Moga untuk tujuan yang baik-baik- je tau! Hurmm.. Saya conteng-conteng guna "Paint". Next, practice guna "Excel". Hee~
 
 
 



20130903

Wordless Wednesday (W&W #3)

Assalamualaikum wbt.




Bila terlebih produktif..

Assalamualaikum wbt.
Bila dah terlebih produktif ni.. macam ni la jadinya. Sekarang baru nak belajar 'cartoonise real photo'. Dan di bawah ni contohnya. Kecacatan sana sini tu bukan biasa, tapi salah saya. Tak teliti ! Okay, dah la tu. Terimalah..

20130902

Kerja seni perlukan masa bukan bakat.


Assalamualaikum wbt.
Buat yang perasan, tolong jangan baca secara negatif header blog ni dah bertukar wajah. Semalam gatai-gatai tangan main edit-mengedit. Nampak macam simple dan tak cantik pon tapi...fuhh! Jenuh jugak la nak siapkan..sampai tak tidur. Yela dah lama tak pegang 'paint ' dan 'adobe photoshop'. Itu yang kaku semacam je gambar perempuan dekat atas. Benda-benda kemahiran ni memang kena practice selalu. Macam bawa kereta. Dah dapat lesen tapi takut nak bawa. Sampai ke sudah laa terkubur je skill memandu tu. Mohon terasa cikpuan empunya blog -__-"

Cuti ni banyak berlatih potong-memotong sahaja. Kawan-kawan pejabat mak tempah nasi dagang la, kuah kacang la, nasi lemak la, laksa la, SEMUA LA! Hurmm. Kadang-kadang tu 3 tempahan dalam seminggu. Saya pelik juga. Orang-orang pejabat ni memang kuat makan dan suka buat jamuan eh? Kawan-kawan mak korang macam mana? Sama ke?

Tutup cerita pasal makanan. Ahad ni dah start tahun kedua pengajian. Allah. Rasa kerdil. Entah apa yang aku belajar masa tahun pertama dulu. :'( Apa-apa pun, doakan saya. Moga lebih bersemangat ! Jyaaa! Sem ni kena ambil kokurikulum. Bila tengok senarai subjek koko, korang tak panggil koku kan? walaupun pada hakikatnya itu sebutan yang betul. ternampak "Asas Jahitan Tradisional". OHMAIIIIIIIIIII!!!!! Memang tak pilih yang lain dah. Dari dulu lagi saya minat menjahit berbanding memasak. Sebab tu saya masak tak sedap :p Dan saya juga ada cita-cita berangan-angan actually  nak buka kedai baju sendiri. Korang semua tahu kan kenapa. Dah siap ada nama kedai sendiri lagi iaitu... Tall, We-lah ! Ambil dari perkataan Arab طويلة yang bermaksud si tinggi :D Sesuai kan? Doakan impian saya ini tercapai.

Okay. Dah takde benda nak cerita.  Akhir sekali, terimalah.. 

Percubaan pertama. Guna adobe photoshop sepenuhnya untuk men"doodle'. Budak amatur, biasalah. Lukisan memang kena keras macam kayu. Masa nak warnakan jubah doodle ni, saya teringat Rihab Hayei :') Dia minatttttt sangat pink dan saya minat sangat purple. Minat kami tu sampai bertekak, pertahankan warna favourite masing-masing. Yang dahsyatnya, sampai kerja english masa f1 dulu pun, masih bergaduh pasal tak tahu nak letak nama restaurant.  Sorang nak pink, sorang purple. Sudahya, terhasil lah nama restaurant "PINPURP" Pink + Purple. Kaklong, Seha rindu semua tu! :') Sekarang dah besar. Dah tak kesah warna apa pun, kan? HAHA. Tanda kasih, cinta seha..TERIMALAH LUKISAN TAK SEBERAPA INI, JUST FOR YOU! Err. jangan perasan tau.. Doodle ni memang nampak "macam" kaklong tinggi tapi sebenarnya...hikhik.. Lepiu<3 br="" nbsp="">

Psst : Lupa nak habaq, cerita RBDAD (Rindu Bertamu Di Abu Dhabi) saya ada ulangan kat tv3. Setiap hari rabu hingga jumaat. Tapi.. pukul 1.30 pagi - 3.30pagi. Korang sanggup ke? 
Arghh !! Lelaki idaman (muka melayu) saya dah nak kawen Y_Y Black, sampai hati you! Kalau Beto, I memang dah lama melepas~~ Takpe, Jep ada. HAHA. Ini gila semuanya! XD Nampak sangat tak beriman kan? Eh, memang tak beriman pun T__T

20130807

Raya lebih bermakna jika..


Assalamualaikum wbt.
Hurmm. Raya? Biasa je kot. Makin dah besar makin takde feel nak raya sangat. Kalau time kecik-kecik dulu, SEMANGAT TAK HINGAT! Sampai demam-demam cari duit raya. Dengan slumber badaknya ketuk pintu rumah orang, bagi salam, terus cakap, "Acik, kami nak raya". Haa! Kalau dah 'kami' tu mestilah bergeng kan? Jalan raya tak syok sorang-sorang. Itu semua kisah satu dekad dulu. Sekarang lainnnn sangat! Eh, bunyi macam tak best je? Takdela tak best, tapi RINDU suasana raya zaman dolu-dolu. Apa yang saya rindu..?
  • REBUS LEMANG dengan TokDin (ayah ayah). Serius, kami rebus. Tak bakar macam orang lain. Rasanya pun lain. S E D A P woooo! Lemak-lemak santan tu.. adoi. meleleh pulak ayaq liuq ceq! Cara rebus tu bukan letak dalam periuk atas dapur gas tapi guna tin biskut atas dapur buat sendiri. Tau tak tin biskut yang orang jual borong tu? Alaa..Yang GEDABAK tu. Arghhhh! Kalaulah ada gambar masa tu :'( Lepas TokDin meninggal memang tak buat dah lemang. Kalau lalu belakang dapur tu mesti teringat kat atok. Semoga Allah tempatkan atok di kalangan orang-orang yang beriman.
Tula tin biskut gedabak! - Gambar ihsan pakcikgoogle.

Allah. Rinduunyaaaaa. - Gambar ihsan pakcikgoogle.
  • BUAT KUIH SEPIT dengan OpahAmnah (mak ayah). Ya Allah. Kalau jalan raya rumah sesiapa saya akan cari kuih ni dulu. Takde la tanya tuan rumah.. ada tak kuih sepit? Itu biadap namanya -__-". Uishh.. buat kuih ni mahu tersepit jugak la jari-jari ni. Lepas dah masak kena terus angkat dan lipat. Macam kain baju la pulak. Tapi kadang-kadang orang gulung. Saya lebih suka lipat dari gulung sebab ada nilai seni dan estetika main pakai bedal je guna . Arghh! rindunya.. Nasi goreng opah masa sahur. Bukan senang tau opah nak masak. Nak-nak dah ada anak menantu ni. Lagipun opah dah tua. Saya rasa orang lain (adik-berdik) tak sempat merasa sebab saya pernah duduk dengan opah sebulan. Semoga Allah tempatkan opah di kalangan orang-orang yang soleh.
Penyepit? - Gambar ihsan pakcikgoogle.
Panas tuh. Jangan main-main. Tangan kebal je yang mampu lipat. *eksen* - Gambar ihsan pakcikgoogle
  • MAIN BUNGA API dengan OpahBusu (mak saudara ayah). Seronok! Gila tak seronok main bunga api. Haha. Tulis-tulis nama kat lantai dengan bunga api. Baling-baling bunga api masuk rumah orang dekat kampung. Yang ini bajet macam mercun roket. Siapa yang main bunga api tapi tak pernah buat ni, anda belum cukup 'legend'. RINDUNYAAA!
Sekarang semuanya tinggal kenangan. Seronok kan berkawan dengan orang tua? :') Paling precious bila dia bagi nasihat spontan dan nasihat tu simple tapi ada umpph! Itu jela kot nak cerita. Akhirul kalam, 

Taqabballahu minna wa minkum. 
Selamat Hari Istiqomah ^-^

pstt: Kepada semua, siapa yang nak letak/post gambar raya dekat mana-mana (fb,twitter,ig) silakan. Saya suka tengok gambar FAMILY orang. BUKAN gambar sorang-sorang ye -____-"

20130731

Online Shopping Untuk Kamu Bukan Aku

Assalamualaikum wbt.
Seronok tengok baju-baju, kasut, kat internet ni.. TAPIIIIII...
'Online Shopping' memang tidak sesuai untuk si gadis yang mempunyai ketinggian 170 cm dan ke atas. Tak usah berangan la nak beli barang-barang/ pakaian yang bersaiz (kasut, baju, jubah ...) Y_Y sayu dan syahdu. Bila orang tanya,

1.  " Jubah ni beli kat mana?" BELI? BELI? kena upah baru boleh merasa nak pakai.
2.  "U ishhh, kasut dia mahalnya. Tengok la jenama..'LARI' tuhh " Nak buat macam mana, itu sahaja yang ada saiz. Kadang-kadang, bila dah berkenan kat hati, bila tanya.. saiz apa paling besar? Runtun hati~

Ingat aku tak teringin ke? :(


Kesian dengan gadis2 tinggi lampai a.k.a tiang lampu, klcc, pokok kelapa, dan sama waktu dengannya. Terdetik pula nak buat baju, kasut & lain-lain untuk mereka. Bersabarlah duhai hati.


Wa libaasuttaqwa zalika khoir . -->laptop Sitii Hazwaanii Bt Jasni takde font arab
Maksudnya : Tetapi pakaian TAQWA itulah yang lebih baik [7:26]

20130715

Video Pertama Saya di Youtube : Jubli Perak SMAKL/SMKAKL :')



Assalamualaikum wbt.
Ada orang cakap, "Rajin betul mengupload.." Mohon anda faham. SMKAKLIAN memang semangat "Sekolahku Tercinta". Atas permintaan ramai ramai la sangatttt saya pun dengan gigih memuatnaik a.k.a upload semua video-video persembahan masa Majlis Makan Malam Jubli Perak SMKAKL, 22 Jun 2013. Baru 6 video yang berjaya. Yang lain-lain tu kemudian ye? Tak larat dah.. kesian kat komputer ni. Tak bertutup-tutup dari semalam.

Terus berilmu, beramal, berbakti. Jadi, terimalah..!

http://www.youtube.com/watch?v=hSqG2yNCLD8

Sumpah! Ini baru cool, retro, nostalgic, classic!


Assalamualaikum wbt.
Petang tadi godek-godek youtube. Terjumpa satu shortfilm ni : Pasport Ekspres. Dengar tajuk cerita pun dah macam lain dari yang lain. Jadi saya pun tekan. S E R I O U S L Y , cerita ni cool, retro, nostalgic dan classic. Pelakon cakap sedikit tapi cukup memberi kesan. Lagi satu, cerita ni guna tiga orang je pelakon. Itu biasa lagi. Yang luar biasanya semuanya lelaki. TAKDE PEREMPUAN! Ini membuktikan bahawa bidang lakonan atau layar perak tidak melibatkan pelakon perempuan pun boleh berjaya. Sinematografi betul ke istilah ni..? sangatttttt cantik. Cerita ni arahan Rewan Ishak, yang terlibat dengan cerita KIL. Cakap panjang-panjang pun tak guna. Apa kata lu orang tengok cerita ni sendiri. Enjoy!



Tazkirah Ramadhan : Manusia Yang Bajet!!

Assalamualaikum wbt. Tazkirah Ramadhan.
Siapakah orang yang SOMBONG & PERASAN BAGUS?
Jawapan : Orang yang merasa cukup dengan ibadah fardhu dan yakin ibadahnya itu tiada cacat cela = orang yang tak nak buat perkara sunnah.
  1. Rehatnya badan kerana kurang makan
  2. Rehatnya diri kerana kurang buat dosa
  3. Rehatnya hati kerana kurang ambil berat ( benda yang tak penting )
  4. Rehatnya lidah bila kurang berkata-kata.
    - Sayyiduna Ali RA-


20130624

Dare to wear PurpleBlue

Dare to wear purpleblue

 
 
 

Assalamualaikum wbt.

Kaif halukum? Alhamdulillah. Okay, lately saya memang post banyak pasal baju-baju @ fashion. Ada rupa main patung kertas tu tak? >,< Biar saya terangkan kenapa walaupun korang tak tanya.

Pertama, sebab saya memang gila fashion !!! Kedua, dalam mimpi jela saya nak pakai camtu. Ketiga, mungkin ia akan dapat memberi idea dalam berfesyen. Kena pandai mix & match. Kalau ada yang nak pakai macam tu pun, dipersilakan. Asalkan korang tahu apa garis panduan dalam bersyariat macam tak ketat, tak jarang, tak menyerupai mana-mana lambang agama lain,  labuh. Btw, cerita pasal labuh menutupi dada ni kan.. sekarang macam trend pulak pakai shawl (khususnya) labuh di depan, Alhamdulillah tapi PENDEK di belakang Nauzubillah. Kadang-kadang memang betul-betul cover batang tengkuk. Bila cakap macam ni, ada pulak yang berhujah : Dalam Al-Quran takde pulak sebut suruh tutup bahagian belakang badan atau labuhkan tudung supaya menutupi belakang. Secara peribadi, saya merasakan bahawa ilmu kita mengenai "tutup aurat" atau "berpakaian menurut syara' " masih terlalu jauh ketinggalan. Mohon fikirkan, apa yang membezakan aku dengan orang bukan Islam dalam berpakaian/berfesyen khususnya. Tepuk dada tanya iman.

Burukkan kalau depan dah cunnnnn je tutup tetibe bila minta pusing belakang..? Aiyoooooooo! Kalau rasa bila kita nak solat nanti tak perlu pakai telekung, So, bab aurat kira dah lepas. Secar mudahnya. Wallahu'alam.

20130619

Betulkan niat.

Assalamualaikum wbt.
Biru ayah, purple saya.
Kringg..! Kringg..!

Seha tengah buat apa?
Baca buku.. Esok ada exam lagi :'(
Sebab apa baca buku?
..........................................................

Diam tak terkata !
Allah, luruskanlah hati ini.
Satu paper je lagi.
Boleh lagi kau cakap macam ni?
T_____T

20130613