20130624

Dare to wear PurpleBlue

Dare to wear purpleblue

 
 
 

Assalamualaikum wbt.

Kaif halukum? Alhamdulillah. Okay, lately saya memang post banyak pasal baju-baju @ fashion. Ada rupa main patung kertas tu tak? >,< Biar saya terangkan kenapa walaupun korang tak tanya.

Pertama, sebab saya memang gila fashion !!! Kedua, dalam mimpi jela saya nak pakai camtu. Ketiga, mungkin ia akan dapat memberi idea dalam berfesyen. Kena pandai mix & match. Kalau ada yang nak pakai macam tu pun, dipersilakan. Asalkan korang tahu apa garis panduan dalam bersyariat macam tak ketat, tak jarang, tak menyerupai mana-mana lambang agama lain,  labuh. Btw, cerita pasal labuh menutupi dada ni kan.. sekarang macam trend pulak pakai shawl (khususnya) labuh di depan, Alhamdulillah tapi PENDEK di belakang Nauzubillah. Kadang-kadang memang betul-betul cover batang tengkuk. Bila cakap macam ni, ada pulak yang berhujah : Dalam Al-Quran takde pulak sebut suruh tutup bahagian belakang badan atau labuhkan tudung supaya menutupi belakang. Secara peribadi, saya merasakan bahawa ilmu kita mengenai "tutup aurat" atau "berpakaian menurut syara' " masih terlalu jauh ketinggalan. Mohon fikirkan, apa yang membezakan aku dengan orang bukan Islam dalam berpakaian/berfesyen khususnya. Tepuk dada tanya iman.

Burukkan kalau depan dah cunnnnn je tutup tetibe bila minta pusing belakang..? Aiyoooooooo! Kalau rasa bila kita nak solat nanti tak perlu pakai telekung, So, bab aurat kira dah lepas. Secar mudahnya. Wallahu'alam.

20130619

Betulkan niat.

Assalamualaikum wbt.
Biru ayah, purple saya.
Kringg..! Kringg..!

Seha tengah buat apa?
Baca buku.. Esok ada exam lagi :'(
Sebab apa baca buku?
..........................................................

Diam tak terkata !
Allah, luruskanlah hati ini.
Satu paper je lagi.
Boleh lagi kau cakap macam ni?
T_____T

20130613

20130611

Sweet orangepink

sweet orange & pink



Daisy dress
apricotonline.co.uk


River Island pink blazer
$78 - riverisland.com



Oasis pointed flat
$47 - oasis-stores.com



Charlotte Russe cocktail ring
charlotterusse.com


Hair bow
claires.com



Suka-suki :)


Wordless Wednesday (W&W #2)


20130605

Macam nescafe 3 in 1 , pahit tapi sedap :D

Assalamualaikum wbt. Hari ni wordless wednesday kan? Itu tak bermakna saya tak akan berceloteh langsung. Cuma dalam kadar yang terbatas. Ok, saya janji ! Saya bebel sikit je. ;) 
Here we go with the first one ; Tetamu Pembawa Rahmat.


Ini YDP SMPI 2012/2013. Unik kan cara dia makan spagetti tu? Guna tangan tau! Baguslah, ikut sunnah.

Okay, tengok gambar yang belah kiri je -,-" Inilah jari kelingking saya, Siti Zubaidah :D Sabahan bhaa..

Haa! Inilah Tetamu Pembawa Rahmat kepada kami sekeluarga. Semua budak SMPI. Terkejut saya bila diaorang kata nak datang, konvoi dengan motor. Saya dah habaq naik train lagi mudah tapi. biasalah... budak laki kan? Suka adventure. BTW, terima kasih sebab sudi bertandang ke teratak kecil kami :) Merekalah kawan lelaki pertama yang datang ke rumah saya. Kawan sekolah pun tak pernah datang. 

Tengok yang belah kiri jugak. Itu Nurul Zahirah Hanani. Panjangkan nama dia? Kami panggil Nani je. Budak ganu kite~ Inilah tetamu perempuan yang datang. Yang lain semua ada hal. Nasib baiklah korang datang, kalau tak.. apalah yang Seha nak sembangkan dengan budak-budak laki tuh Y__Y

Yang kedua : Fiqh Wanita by Kak Fatimah Syarha. 

Kanan tu Syamimi. Adik beradik usrah saya :D Allah, mimi.. Rindunya nak berusrah. Sem ni tak pernah lagi kan kita berusrah? :'(

Hurmm..Biasalah.. Budak perempuan kan~ Tak sah kalau tak ambil gambar lepas apa-apa event. Saya datang lambat ke tazkirah tu. So, tak boleh la nak kongsi apa-apa dengan korang. Aasifah ! Lupa pulak nak perkenalkan insan-insan istimewa ni. Dari kiri, Syafiqah @ Pka-chan, Wahyuni, Syamimi. Eh,Wahyuni ! Kita selalu tak dapat tangkap gambar berdua kan? Ada je yang jeles dan menyibuk.. hikhik >__<

Last and the best one : MITA (Minggu Interaksi Akademik APIUM)

Saya cerita sikit boleh? Kami pelajar-pelajar tahun 1 (SMPI) ditugaskan untuk siapkan booth SMPI. Kiranya macam booth untuk memperkenalkan SMPI. Okay, buat yang tak tahu SMPI tu apa, SMPI = Sarjana Muda Pendidikan Islam. Saya pulak ditugaskan untuk unit Persiapan tempat dan teknikal. Sebelum ni memang tak pernah langsung pegang unit ni. Oleh kerana itu ceh.. ayat karangan, saya menyahut seruan ini and take it as a challenge. Saya sangat seronok bekerja dengan TEAM MITA SMPI ni. Terharu pun ada. Arghh! sudah-sudah. Boleh meleleh air mata ni. Okay, lets give the chance for the picturessss below to tell you guys more. HAHA tak boleh bla la cakap omputih aku ni. Habeh tunggang langgang. XD

Yang kiri itu.. Ingat lagi tak kaklong saya? Mazidah. Dia ni ajk unit lain tapi tolong unit saya. Terima kasih kaklong ! Kalau korang nak buat isteri, dipersilakan. Rajin dia ni. :D

Motip gambar? Saja nak bagitahu yang saya dah nak sama tinggi dengan board belakang tu :p

I love her smile :') Dia selalu ada kalau saya memerlukan pertolongan dan sokongan.

Photobooth kami :) Ada dua booth dalam satu booth. Er.. faham ke?
Gambar kat bawah ni semua, adalah barang-barang yang kami letak kat booth. Sebagai tarikan dan penyeri gitu.. apa-apa jela seha oi!

Yup! Our photo album. Gambar semua aktiviti SMPI sepanjang sesi 2012/2013.

Simple je kan board ni? Belang-belang je. 

Apa nak panggil ye? Bunting? hurm.. Boleh la.. Senarai aktiviti dan tarikan yang ada di booth SMPI. Annnddd stripes AGAIN. hehe. Saya suka! Saya suka! (style meimei dalam upin ipin)

Zoom-in, please. Saya guna lace paper. Fuh! Penat mencari lace paper tu. Rupa-rupanya ada kat kedai kek. I tot lace paper ada kat kedai reben. HAHAHA. yelah. nama dia kan lace = renda. Mestilah duduk dekat kedai reben-reben atau kedai barang-barang pengantin. Tak gitu? Siapa yang baru tahu lace paper ada kat kedai kek, sila angkat tangan. Mengaku jelaaaa ~__~
Frame "Ustaz to be & Ustazah to be" Sebenarnya nak buat "wannabe" tapi.. huruf tu tak cukup. Sila salahkan pihak kedai yang menjual. Cis!

Our banner :') Benda yang paling saya sayang. 
Ini guestbookboard kami :) Cantik tak? Pengunjung tak tahu kot bentuk apa, sebab tu la ada merata-rata cop tu. Sepatutnya duduk kat dahan dengan ranting tu je. Takpelah, asalkan cop :) 

Props untuk photobooth . Cumil kan? >_<
Apa yang paling saya terharukan ialah kerjasama oleh TEAM MITA ni. Walaupun kalian (adilah, manisah, liana, syamimi, nadzwan, nani & lain-lain) bukan ajk seperti termaktub dalam kertas, untuk MITA ni.. saya menghargai sangat-sangat bantuan yang dihulurkan. I can feel "the ikhlas". Saya nak ucapkan ribuan terima kasih & minta maaf banyak-banyak kepada :



Sahlan yang pengarah projek tu pun saya duk arah-mengarah je, "Sahlan.. tolong gunting ni.. Sahlan nanti dah siap tolong gunting ni pulak..dah siap yang tu tampal ni pulak.." Hasrul yang multimedia tu pun kena gunting banner yang saya nak kan, Siti yang persiapan tempat pun kena jadi PARTNER saya 24 jam, saya stay up, dia pun stay up jugak, Azwir ketua unit saya pun kena cuci gambar dan masukkan dalam album, Faiz yang timbalan pengarah tu pun  kena join sekaki buat banner and photobooth idaman saya walaupun pening dengan panjang pendek ribbon, Amirah si setiausaha pun kena buli dengan saya, lukis-lukis gambar dekat guestboard, Mazidah yang ajk tugas-tugas khas pun ikut sama balik lewat dan tetiba jadi ajk saya pulak, Saifuddin yang tak reti mewarna pun kena mewarna macam budak darjah satu balik. Najiyah kembar saya pun kena siapkan photobooth sedangkan dia pegang multimedia.

Saya minta maaf banyak-banyak kalau saya asyik bagi arahan je. Saya minta maaf banyak-banyak sebab saya ganggu masa tidur korang. Saya minta maaf banyak-banyak sebab korang kena buat benda yang korang tak reti dan tak suka nak buat. LAST AND NEVER LEAST, TERIMA KASIH & ARIGATO !

Daripada MITA ni jugak lah saya kenal dan mula rapat dengan jari kelingking saya @ Siti. Perit dan amat perit bila macam-macam tuduhan dilemparkan ke atas "kelingking" saya. Sakit! Saya berkawan dengan dia bukan sebab nak hancurkan hubungan dia dengan orang lain. Langsung tiada niat. Saya pernah cakap dengan dia dulu, " Siti.. kita ni rapat sangat kang.. ada yang tak suka.." Betul, dia tak kisah. Tapi kenapa orang lain yang kisah? Masa kami masing-masing menjarakkan diri untuk menjaga hubungan dia dengan kawan-kawan yang lain.. Allah.. P E R I T N Y A. Betul-betul rasa keseorangan. Macam-macam yang sya usahakan. Menangis siang malam itu biasa sampai bengkak mata.  Gambar di bawah adalah buktinya. Sungguh, saya sayang dia! Maafkan Seha, Siti.. Sebabkan Seha, macam-macam terjadi. Walau kita dah tak macam dulu, Siti tetap kelingking Seha! :')

Hari last kami bertugas bersama.
Selama 2/3 tahun berturut-turut, SMPI tidak mendapat sebarang anugerah.. dan Alhamdulillah, berkat usaha keluarga SMPI TAHUN 1, kami dapat no.3 untuk booth.  Walaupun kamilah yang paling lambat tahu pasal MITA ni, Alhamdulillah.. ALLAH TOLONG ! Pernah Selalu orang bercakap, "kenapalah penat-penat buat cantik-cantik dan beria-ia?" Jawapan saya mudah, "SAYA NAK BAGI YANG TERBAIK". Sebab mungkin dari kerja-kerja beginilah Allah nilai saya. Tak gitu? 

Psst : Okay, saya mungkir janji. Bercerita sampai tak ingat dunia. -__-" Maafkan tuan hamba.