20140618

Terlebih advance ni


Assalamualaikum wbt.





S U P R I S E !!!!!! 

Bungkusan di pagi hari :') Seha ingat untuk Siti 'si jari kelingking'



T E R I M A K A S I H, J A R I K E L I N G K I N G K U :')

Macam.ni seha senyum >_<
Okay, semangat baca buku.

20140617

Kuseru pada diri..

Assalamualaikum wbt.


Selamat hari jadi, kawan.

Maafkanlah dari hati
Kalau mulut masih mencaci
Itu maknanya maaf di celah gigi
Moga kau mengerti
Tiada siapa yang pinta jadi begini
'Tragedi' yang tidak ingin diulangi
Kau, aku juga hamba abdi
Pada Sang Pencipta yang Abadi
Kita takkan pernah sunyi
Dari dosa yang menggunung tinggi
Siapalah kita untuk mengadili, menghakimi
Sedangkan kita bukan Ilahi
Ampunkanlah dari hati
Sekali lagi aku mohon kau fahami.

20140615

Hilangkanlah


Quote tu takde kena mengena dengan situasi post ni. Jam pukul 3.12 pagi. Ya, PAGI ! Kepala berdenyut gedik-gedik. Tak boleh tidur. Minyak angin cap kapak, minyak panas warna hijau ada muka makcik tua, balm si harimau.. semua takde. Bersujud dah. Berguling dah. Basuh kepala dah. Sapu air,selawat dah. Entah. Tak tahu kenapa. Study kuat sangat? Itu bukan seha. 

Apa yang kepala ni runsing sebenarnya?
Tadah tangan, "Allah. Ampunkanlah dan hilangkanlah".

20140614

Ambil, lari!


Roti reben tanda keluar malam

Assalamualaikum wbt.
Lepas post yang tadi, teringat pasal 'keluar malam'. Korang pernah keluar malam? Dengan kawan-kawan? Seha tak pernah. Sadis kan? Kalau keluar malam-malam mesti dengan mak ke.. ayah ke.. kakngah ke.. yang pasti, mesti dengan family. 

Bila cerita benda 'keluar malam' ni dekat 'orang luar' = kawan bukan dari KL, diaorang respon: 
"SERIUS SEHA TAK PERNAH KELUAR MALAM DENGAN KAWAN-KAWAN DEKAT KL NI?"
Muka seha muka main-main kott. -,-"
Seriuslah..
"Apalah seha.. nama je orang KL, tapi  tak pernah keluar malam dengan kawan."
Hurm. Nak tanya. Banggakah korang bila korang dapat keluar malam dengan kawan-kawan?

Itu cerita dulu. Seha telah memecahkan rekod 'keluar malam dengan kawan' pada hari sabtu, 31 Mei 2014. *gosok-gosok bahu* Itu pun sebab hantar RA, BFF( BestFriendFasiihah) dekat KL Sentral. Sementara nak tunggu masuk waktu maghrib, berjalan dekat kedai-kedai bawah tu. Azan,.pergi solat. Lepas tu, BFF ajak makan........ 'roti reben'? Seha tak tahu nama dia. Cicah coklat. SEDAP!  Tumpang makan dekat McD. Bertolak balik rumah pukul 830 M A L A M.

On the way balik, tengok handset. Berduyun missed call kakngah, mak.. Ya Allah. Dalam hati, "mesti diaorang risau aku tak balik-balik lagi ni"

Sampai rumah, semua duk tanya. 'Seha ko pergi mana wey? Aku call pun tak angkat', 'seha pergi mana lepas hantar kawan tadi? Mak call tak angkat. Risau mak'

Dan itulah kesimpulannya. RISAU. ORANG RISAU KAU KELUAR MALAM SEHA. 

Psst: Bila cerita dengan JD ( BFF seha jugak), dia kata "Baguslah.. Malam-malam duduk rumah".

Bukti keluar malam dan cincin seringgit yang dibeli. Gambar makan ' roti reben' pun ada, tapi too cute to share la.. cuteness overloadsss. HAHA. Kan Bff RA?





"Seha ada masalah ke?"

Assalamualaikum wbt.
Hari ni lepas dah exam Fiqh Ibadat. Susah? Biasa laa.. orang tak kuat study macam seha ni. Itulah hasilnya. Tapi sikit tak rasa rugi benda yang kita duk hafal tu, tak keluar. Sebab.. macam yang ayah seha selalu tanya : Seha baca buku kenapa? Tepuk dada tanya iman. 

And btw, seha baru perasan. Seha dah tak bahasakan diri 'saya' lagi dekat blog ni. Kan? Kan? Kan? Dah terbiasa kot. Budak kelas siap "ber-ana-enti" dengan seha. Dan fasiihahjasni biasa la, muka tak malu. Slumber je guna seha-nama orang tu dan kadang-kadang tu terkeluar 'kau'. Okay, adik nak jemput dari kolej ni. Papai! Sampai rumah seha sambung.

Okay.. seha tak jadi balik rumah :'( Sebenarnya takde benda pun nak cerita. Tapi nak dijadikan cerita juga, lepas balik balik dari cuti study week, Mazidah a.k.a kaklong seha yang ke berapa dah..datang bilik dan terus pegang lengan seha dan berkata:
"Seha bakpo mace kuruh?" 
      Translation: Seha kenapa macam kurus?

Okay, bila orang cakap macam ni, seha dapat hadam dah.. 'sebelum ni kau gemuk'.

Sebelum pergi exam hall, seorang lagi tegur :
"Seha.. Seha tak makan ke? Diet? Nampak pipi cengkung. Seha sakit?"
Ahh.. sudah..bila masa pula sakitnya. Ni perli ke betul-betul?

Balik dari exam, dapat satu whatsapp dari kawan:
"Seha.. seha ada masalah ke?"
"Masalah? Selaluuuu ada masalah. Kah3. (Letak gambar peace)"
"Betul ke takde masalah? Seha okay?"
"Kenapa tanya macam tu?"
 "Takde la.. tengok muka seha macam orang sakit sebab ada masalah."
Dan sekarang, mana seha nak cekau masalah supaya ada masalah?

Malam, pergi bilik kawan, Asiah. Saja temankan sebab dia tidur sorang-sorang dekat bilik. Roommate semua takde. Lagipun, dah lama tak menginap dekat 'chalet C308'. Time buat PBL Dr. Ananda Kumar a/l Palaniapan dulu, hampir setiap minggu menginap 'chalet' dia. Lupa nak cakap. TERIMA KASIH!

-dan fasiihahjasni telah melalut jauh-

Sambung cerita kurus, sakit tadi. Seha tanya Asiah:
"Asiah. Asiah tengok seha, macam orang sakit ke? Tak pun muka orang ada masalah?"
"Hurmm. A ah. Seha baru lepas nangis ke? Mata bengkak.."
Dan seha rasa, seha memang kena cari satu masalah supaya bila orang tanya, "seha ada masalah ke?", tak la seha terpinga-pinga sambil cuba flashback apa yang berlaku semalam, kelmarin, minggu lepas, dua minggu lepas.......lepas....lepas...

Last.
SEHA NI MACAM ORANG SAKIT KE? MUKA ORANG ADA MASALAH KE?

 
 



20140607

SMS Ayah :3

Ayah saja nak perli seha. Ketukkkk kangg:3 Siapa2 yang faham mesej ayah seha ni, kompem dia kenal. yah seha macam mana. Kalau tak faham.. tak payah faham punnn. I just wanna share the power of 'ayah and anakmanja' love. amazing, huh? andd I would like to remind you, this is my blog :) kenapa aku tetiba cakap omputih ni?gilak!


Psst: Memandangkan seha asyik cerita pasal family, rasanya blog ni boleh tukar kepada "diary family UncleJas". Hehe. Seha sukaaaa bila ayah & family baca blog. Benda tak terluah di mulut, termuntah dekat sini. 

Dating dengan Ayah :')

Assalamualaikum wbt.
Happy saturdayyyy!

Hari ni pergi walimah "kakak dr." , kak pqa :) senior um. Kenal kakak Dr.ni masa interaksi PERMIUM (Persatuan Mahasiswa Istimewa Universiti Malaya). Serius seha cakap, seha kagum dengan kakak Dr. ni!  I asked her : Kak pqa, kenapa still join this volunteer programme? Akak dah la budak medic.. mesti bz.. asyik examm je..nak study lagi. Ni final year akak kan? Slumber je kakak Dr. ni jawab,"sebab akak rasa macam kosong. Tambah2 final year ni. I felt like..i must give something..before I grad from UM. Sebab tu akak join. Tapi...itulah.. menyesal sebab dah final year baru terfikir." MasyaAllah! 

TO MY DEAREST KAKAK DR.
I'm soooo glad to meet you, to know you, and so many more "to..". Akak, saya jeles okay.. akak dah la budak medic, tapi pandai jahit2. Veryyyyy creative! Akak, i'll always be silentreader of your blog. So, keep updating.. jangan dating je..hehe. Akak, I love your smile :) very the ikhlas!! and not forget, your perangai gila-gila & your gigglesssssss too:P Thank you for everything. Hope your marriage full with barakah,sakinah,mawaddah and rahmah. I'm really happy for both of you. (Sebenarnya, time akak tunang tu saya dah nangis dah.. tup2 akak jemput walimah..lagi nangis!) Till we meet again my Kakak Dr. 

Pstt: Kalau rindu spaghetti saya tengah2 malam, masak sendiri!! Haha

Don't worry Kakak Dr.Tak gemuk ponnngg. G O J E S, OKAY

Ini sedih. Sebab tetamu mengalahkan pengantin. Berdiri tu depan gila sampai tenggelam pengantin. SORRY kakak Dr:'( adik yang tolong tangkap gambar pon tak habaq.."er..kawan pengantin..tolong belakang sikit. AWAK BLOCKING PENGANTIN,OKAY?" And againnn, shawl itu yang digunanya. Nak buat macamana, itu jela satu-satunya shawl yang seha ada. Lainlah kalau ada yang nak bagi~ *kuis-kuis pasir* and for your information, shawl tak gosok, jubah tak gosok! Hee~ 

AND..THE HERO OF THE DAY MY ENTIRE LIFE..

Encik Jasni bin Shamaruddin. Ayah. THANK YOU sebab sudi teman dating, gi orang kawen dengan sehaaaa.. Thank you sebab ayah tunggu seha tadi. Soryyyyyy sangat2. Seha buat ayah menunggu. Seha tau ayah pantang menunggu. Seha ingatkan tak jadi pergi dah sebab kakngah kata taknak singgah. Dia nak terus gi pergi rumah dia. Thank you sebab berpanas demi anak pompuan ayah yang sorang ni. Ayah, thankkk youuuuuuuuuu! :')

Ayah, SEHA LEPIUUUUUUUUUUUUUUU♥




20140530

I'm sorry..


Assalamualaikum wbt.
Habis dah kuliah for this semester. Tak boleh nak happy. Dapat dua berita sedih dan satu berita menyedihkan.


1. Mak sakit kepala. Patut la call tak angkat-angkat. Risau sangat bila mak sakit kepala sebab mak susah nak sakit. Kalau dah sakit tu, maknanya betul-betuuuuuuul sakit. Teringat dulu, mak pernah pengsan dekat pejabat sebab kuat sangat bekerja. Dan masa tu baru Seha sedar yang Allah baruuu tarik sikit 'nikmat ada Mak'. Memang tak jadi buat kerja. Nangis sahaja. Tapi sungguh, Seha bersyukur sangat sebab Allah selalu bagi Seha instinct tentang mak ayah. Mak, seha minta maaf. Mak jangan sakit ye. Seha tak tahu nak cerita pasal hari-hari seha dengan siapa lagi kalau mak sakit.

BFF, minta maaf. Tak dapat datang rumah esok. Mak Seha tak sihat.

2.  Hari ni juga dapat tahu yang kak Anis, adik kak Mimi yang jaga nursery sama-sama dulu tu dah takde. Allah. Syahdu hati ni, Allah sahajalah yang tahu. Rasa diri ni teruk sangat sebab 3 bulan kemudian baru tahu pasal ni. Jahat aku ni. Walaupun jarak umur kiteorang jauh berbeza, Seha still boleh 'masuk air' dengan dua-dua kakak ni. Dua-dua baik. Innalillahi wainna Ilaihi raji'un. Kak Anis, moga kau lebih tenang di sana. Al-Fatihah.

How should I respond to this?
3. Telefon rosak. Seha memang tak suka pegang handset. FasiihahJasni memang terkenal dengan lambat membalas mesej orang. Especially masa cuti. Dua tiga hari baru reply. Kalau sebelum cuti topup tinggal seringgit, makanya sampai habis cuti pon macam tu jugak. Tak berganjak. Tapi hari ni Allah ajar seha satu 'nikmat telefon'. Susahnya tak boleh call, mesej. Macam tu la orang yang mesej, call seha rasa ye dak? Minta maaf pada yang pernah terasa. Kalau nak seha reply cepat , mesej/call lepas subuh. Pukul 6.30-7.00 pagi. Sebab lepas tu Seha memang tak duduk dengan handset. Maaf sekali lagi.

Tiada lagi ucapan
Hanya MAAF mampu pohonkan. 
TERIMA KASIH aku pada Tuhan
Atas 3 nikmat ujian

20140517

Love notes

Assalamualaikum wbt.

Just want to say..
I miss you, my dear bloggie..
T_T

20140215

Random : Feel perempuan sejati di abad 21

Assalamualaikum wbt.
Lama tak jenguk. Sebelum balik UM, nak share 'my randomness thought' tentang 'saya betul-betul feel perempuan sejati bila..." Okay, tahu! Memang takde pekdah. Sambung.

Saya betul-betul feel perempuan sejati bila..
  • Pakai tudung 
  • Pakai kain batik
  • Pakai gelang tangan
  • Pakai inai
  • Tidurkan baby/budak
  • Lipat kain
  • Pakai jubah
  • Dengar mak bercerita/bagi nasihat
  • Jadi pendamai
Itu je. Takde apa pun. Saja berkongsi rasa. Tak rasa? takpe. Takde masalah.
Esok start sem 4. Doakan.
Saya gila dengan suara Jung Joon Young. 

20140124

Belangkasku, Teha


Assalamualaikum wbt.
Selamat Pagi Sabtu :) ? Mohon tengok jam. Kali ni pun nak cerita pasal 'calon menantu' yang seterusnya. Tak lain dan tak bukan.... NURFATIHAH BT AZIS. Rasa semacam je bila taip pasal budak ni. Mata ni.. *kesat mata* 

Dia lahir 11 September. Senang nak ingat kan? Oh, sebelum terlupa.. nahh! hadiah.

Teha ! Dia. Bukan saya. Saya Seha. Teha, cer teka gambar mana yang kita cilok ni? ngeee~

Antara ciri-ciri 'calon menantu' yang ada pada dia :
# pandai masak dan buat kerja rumah. (tapi.. kita tak pernah rasa masakan awak)
# kakak yang sangat bertanggungjawab (anak sulung lah katakannn)
# pandai ambil hati orang (curi hati orang pun pandai :P )
# pendebat yang hebat (cita-cita awak nak jadi lawyer kan? SESUAI sangat)
# puitis (kita selalu pelik bila tengok karangan awak. Macamana dia boleh tulis panjang-panjang. Banyaknya isi..)
# caring (ingat lagi awak jaga kita, masa kita demam panas dekat sekolah)
# manja (serius ! awak sebenarnya seorang yang manja teha)
# supportive.

dan banyakkkkk lagi. 

Teha, i really miss you so much. Ingat lagi, ada sekali tu Nisa tanya.. "Teha macam mana Seha? Dia tak join kita eh esok..?"  Terus kita nangis. Betapa lama tak jumpa dan nak sangat jumpa awak, tapi ayah awak tak bagi. Takpe, kita faham. Anak sulung memang kena gitu. Peristiwa kita bangun dan tengking Syamir dalam kelas sebab dia ejek awak tu, memang melekat dalam kepala kita. Sampai sekarang, kita tak dapat terima yang kita buat macam tu. HAHA. Padan muka dia! Teha, sorry sangat-sangat sebab tak selalu mesej awak, call awak.. tapi kita selaluuu ingat kat awak. Bila ada orang buat kita nangis je, mesti teringat dekat awak. Rindu! Okay, tak mampu nak taip lagi. 

20140122

Too late, huh?

Assalamualaikum wbt.
Tujuh Disember. Birthday Sittul Mulk! Tahu..tahuuu.. lambat sangat.. :'( Tak kira, nak jugak bagi hadiah yang tak seberapa ni.

Sittul, cuba teka. Kita amek gambar yang mana? ngeh3.. kalau betul, dapat... TAHNIAH. haha. Btw, sorry sittul sebab tak cantik. Kita tengah try main shadow dekat photoshop ni. Y_Y


Sittul Mulk. Unik kan nama dia? First time dengar seumur hidup. Dulu-dulu, kiteorang suka tanya apa maksud nama awak? Ambil dari nama siapa? Dia geram, sampai bawa keratan akhbar pasal "SITTUL MULK". Haha. Barulah kiteorang tahu yang nama dia diambil sempena nama seorang ahli politik yang hebat. er.. betulkan sittul? 

Budak ni bagus. Boleh buat calon menantu sebab :
# sangatlah boleh dipercayai dalam bab-bab simpan rahsia. (rahsia suami kan tak elok diceritakan)
# dia power maths ! (untuk belanja barang dapur.. dia boleh congak-congak)
# tak pernah lupa birthday Seha dan kawan2 yang lain. (romantik gittew~)
# alim. (masa form 2, dia dapat gelaran ni. Form lain tak tahu laa.. HAHA)
# suka sangat menolong orang lain. (bab teman-temankan orang, memang dia menang)
# pet lover. (sangattt !  Dulu, dia nak jadi Dr. Vet)
# pendengar yang baik. (she will lend her shoulder and ears for you!)
# susah nak marah. 

Banyak lagi.. Tapi satu je dia failed.. MASAK! HAHA. Kan Sittul? 

Apa-apa pun, 
SITTUL MULK, I LOVE YOU FILLAH! Awak jangan bagi muka sangat dekat orang. Kalau tak suka, awak cakap tak suka. Tegakkan pendirian awak. Ingat, cakap tu biar ringkas, padat, tepat. Jangan panjang-panjang tau?! Kan kita dah ajar.. Awak jaga diri baik-baik. Kita sayang awak ! 

20140121

RE: Hukum memakai jam tangan ketika dalam solat


Assalamualaikum wbt.
Betul. Manusia ni kerjanya menghukum bukan mengajak dan mengajar. Seperti yang semua sedia maklum, video "Hukum memakai jam ketika dalam solat" oleh Nissa Rahman telah viral untuk permulaan 2014 ni. Saya lebih tertarik kepada komen-komen yang yang diberikan di youtube dan facebook berbanding video itu sendiri.

Dek, you are confusing more people who already confused. My advice is, please DELETE this video before it goes viral.

Kene cari ilmu lagi adik ni..

Please delete this video

Please delete this video. It's confusing and not accurate.

Ya.. macam-macam lagi komen dekat youtube tu. Dekat facebook tak payah cerita lah. Lagi teruk ! Tak bertamadun pun ada. 

Point saya dekat sini. Kalau nak minta delete video tu, tolong kemukakan hujah kenapa perlu delete? Tunjukkan atau bagitahu mana yang salah.. instead of cakap budak ni bajet ustazah, mengaji tak cukup dan lain-lain. Awak ingat dia akan sedar ke kalau tak bagitahu? Contohnya macam ni : 

Abu (12 tahun) cuba menghisap rokok. Abang, kakaknya sibuk melarang Abu, supaya berhenti menghisap rokok. Abu tanya, kenapa tak boleh? Apa yang salah? Abang, kakaknya masih cakap tak boleh.. haram..tanpa beritahu mengenai dalil, ijma' ulama, kajian saintifik, dan analogi atau pandangan mereka sendiri.

Okay, sambung cerita video hukum pakai jam ni. Saya puji tindakan "orang-orang terpencil" yang beri hujah dari sudut agama dan sains. Orang-orang seperti ini sememangya susah nak jumpa di 'zaman menghukum'. Susah nak tukar cara berfikir dan kelaziman orang yang bajet hebat ilmu agama, tahu serba-serbi, 'aku sahaja betul'.
Cakap banyak pun tak guna. Ini respons saya.

"Adik, macam mana pulak kalau guna syampu? sabun? lepas tu kita solat. Syampu, sabun tu lagi dahsyat bahan-bahan dan kesan penggunaannya. "

Kita perlu lebih teladani cara Nabi, Sahabat, Ulama' mendidik dan berselisih pendapat. Banding dengan kita.. Malu !