20151016

Serius sangat ni..

Assalamualaikum wbt.
Beberapa orang , maksud seha kawan pernah meluahkan perasaan dan isi hati. Ya.. pasal suka dekat seseorang. Seha tak tahu nasihat apa yang paling baik. Seha pun bagi nasihat atau bahasa lebih islamik 'taujihat'. Blerghh ! *muntahungu* berdasarkan pengalaman, kisah hidup sendiri. Sebab mungkin membantu.. kot? Haha. Tak tahu la. Ikut orang la. Nasihat seha tu lebih kurang macam ni :

Lebih baik berani melamar, 
daripada menyimpan rindu dalam diam.


Lebih terhormat ditolak, 
daripada hidup dalam ketidakpastian dan angan-angan.


Lebih tenang mengungkapkan, 
daripada membisu saat ia akhirnya dilamar orang.

Kedatanganmu menunjukkan keseriusanmu.
Cinta itu butuh bukti. Komitmenmu menunjukkan cintamu. Lamaran menunjukkan pengorbananmu. 
Ijab kabul menunjukkan tanggung jawabmu.
Semoga kau memiliki keberanian yang didasari keimanan dalam menuju pelaminan. Aamiin.

Haaa.. gitulah nasihat seha.. Btw, seha cilok status siapa entah dekat fb. Apa yang dia tulis, sama dengan yang seha lalui. Sampai situ je. Takde cerita next episode :p Kalau nak tahu, jumpa seha sendiri. Tapi, belum tentu seha bagitahu.. Kahkahkahkahakkkk!

Akhir kata dari seha.. buat yang sedang menyimpan perasaan dalam diam, kalau kau betul niat, kau letak Allah dulu.. in Sya Allah.. keberanian untuk 'membuka mulut' tu akan datang.. walaupun kau seorang wanita. Kau akan mudah bangkit dan terus melaju memburu cinta yang benar dan halal setelah kau mendengar jawapan yang dah kau jangkakan (kecewa). Selagi kau pendam sorang-sorang, perasan sorang-sorang, berangan sorang-sorang, senyum sorang-sorang, dan yang lain-lain kau buat sorang-sorang macam orang angau.. kau takkan tenteram! Kau akan dihantui. Percayalah ! Sebab ..aku dah lalui.. Jangan lupa, sebelum kau tanya tu, selalu doa dekat Allah supaya kuatkan hati kau dengan apa-apa kemungkinan yang bakal terjadi dan amal ibadah kau makin baik dan bertambah.

Lagi satu, sebelum seha tutup .. jangan tersalah luah ye. Ceritakan masalah kau pada kawan yang betul-betul boleh dipercayai. Penting tau ! Sebab kot-kot la kau adalah calon seterusnya yang bakal dikecewakan macam aku .. At least, kau dah tahu nak cari siapa selain tikar sejadah. Tikar sejadah tu tak boleh dinafikan.. tempat paling mustajab mengubat jiwa yang lara. :')

Perempuan tak perlu rasa malu untuk ajak lelaki bernikah kerana itu lebih baik daripada ikatan yang tak sah.

Apa yang baik korang ambil, yang tak baik tu.. jangan ye.. Harap maklum.
Dah buat nanti, do tell me ! Feel free to share okay?

Doa dan salute seha kepada bakal 'Khadijah' yang seterusnya.

GOOD LUCK KORANG !  kekeke ^^,


No comments:

Post a Comment